От обединението „Бъдеще за туризма” искат оставката на министър Стела Балтова

Представители на туристическия бранш излизат утре на протест с искане за оставката на министъра на туризма Стела Балтова. Това обявиха от обединението „Бъдеще за туризма”.

Причината - туроператори все още чакат изплащането на втората фаза от държавната помощ за претърпените загуби от пандемията. Става въпрос за повече от 16 милиона лева, които все още не са изплатени на бранша.

Повод за протеста е и отмяната на резервации на най-големия гръцки туроператор „Музенидис травъл” до 31 юли, което засегна и туроператорите у нас.

„Целта на цялото мероприятие е да се стигне до решение. Ние не искаме само да скандираме за оставката на министър Балтова. Около 212 туроператори се очаква да кандидатстват по тази програма, а колко клиенти – може би над 140 хиляди”, обясни Румяна Любенова, представител на УС на ОБТ.

Асоциацията  на българските туроператори и туристически агенти се разграничи от исканията за оставка на министъра, защото тя би забавила решаването на проблемите в сектора. От обединението "Бъдеще за туризма" бяха на среща в ресорното ведомство, където обаче отново не останаха удовлетворени.