Детският хор към БНР получи отличието "Св. св. Кирил и Методий" за изключителен принос към българското изкуство и култура

Детският радиохор празнува 60 години на сцената. През последните десетилетия малките таланти на България са направили над 2 хиляди представления по целия свят.

 

А бивши възпитаници на хора днес са сред най-изявените ни оперни изпълнители. Наричат ги славеите на България. В репортоара си имат над 800 произведения, а гласовете им са познати и обичани по всички краища на Земята - от Япония до Мексико и Египет.

По идея на Българското национално радио през 60-те акад. Христо Недялков прави прослушване на над 2 хиляди деца. 120 от тях стават първите възпитаници на най-успешната детска певческа формация у нас. А скоро хорът се появява на световния музикален афиш, откъдето не е слизал до днес.

Да си наследник на 60-годишна история е привилегия и гордост, казват днешните солисти на хора, както и сбъдната мечта, следвана от отговорност, труд зад кулисите, който оживява като магия на сцената.

Така съставът, който отбелязва шест десетилетия, няма как да остарее.

"Нашият хор е вечно млад, защото приемаме на 3 години деца и те ни дават своята младост и постоянно постоянно се обновяваме", казва Венеция Караманова, диригент на хора.

А по повод юбилея детският ни радиохор приема поздравления от целия свят.

Днес децата получиха от президента отличието "Св. св. Кирил и Методий" за изключителния им принос към българското изкуство и култура.