Самолетите МИГ-29 няма да участват в предстоящото учение „Тракийска звезда“

Черната кутия на самолета, с който загина майор Валентин Терзиев все още не е заминала за Русия. Това стана ясно на брифинг, който даде във Враца Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Самолетите МИГ-29 обаче няма да участват в предстоящото учение „Тракийска звезда“, което предстои да се проведе на летище Граф Игнатиево.

Близо месец след инцидента данните от черната кутия на самолета, с който загина майор Валентин Терзиев все още не са разчетени и тя все още е в България.

"Черната кутия ще замине за Русия, когато са готови специализираните органи и когато завърши координацията с другата страна", обясни адмирал Емил Ефтимов.

Началникът на отбраната поддържа непрекъсната връзка със специализираните военни органи, които разследват инцидента.

"Но нали разбирате, че те са други органи и всяко вмешателство не е препоръчително, за което наистина чакам техните специализирани изводи", добави Ефтимов.

Приоритетът пред ръководството на Българската армия е друг – да започне планова летателна дейност на изтребителната авиация.

"Възстановихме плановета летателна дейност на транспортната авиация, на щурмовата авиация, на въртолетната авиация. Чакам специализираното звено за разследване на авиопроизшествия към Военна полиция да излезе със своя доклад", казва още Ефтимов.

За ръководството на армията най-важни в момента са препоръките в него, независимо дали докладът ще бъде обвързан с окончателните данни от черната кутия или документът ще излязлезе преди експертизата. Надеждите са все пак до края на юли летателната подготовка на българската авиация да бъде възстановена.