Предвижда се да бъдат ползвани основите на старата сграда

За първи път показаха проектите за национална детска болница. Консорциумът, който спечели обществената поръчка, представи идеите си седмица, след като стана ясно, че изоставеният строеж не може да бъде нито реновиран, нито да се превърне в детска болница.

Двата проекта предвиждат по-ниско строителство. За целта ще бъдат съборени етажите на стария недовършен строеж.

„Използваме фундамента на старата сграда. Нагоре всичко ще се изгражда наново. Ние предлагаме вариантите, а ответните страни трябва да ги припознаят и да кажат”,обясни инж. Петър Стойчев, ръководител на проекта.

Какви са вариантите за локация за новата детска болница в София

Една от тези страни е гражданската инициатива "За истинска детска болница", които въпреки че не бяха официално поканени, дойдоха на представянето.

„Това,което продължава да ни смущава е, че все още няма анализ на нуждите, който да покаже от каква болница имаме нужда. Тоа, което ни показаха, са едни хубави картини”, заяви Георги Богданов от Гражданска инициатива "За истинска детска болница".

От там се притесняват и от друго.

„Всъщност е нарушение на закона ако се даде разрешение за реконструкция на това скеле в двора на Александровска болница”, каза още Богданов.

ДЕТСКАТА БОЛНИЦА: Удовлетворени ли са протестиращите от новите планове на институциите

Договорът за изграждане на Национална детска болница е за повече от 90 млн. лв. и беше подписан миналия април. Повече от година обаче склето е непокътнато. От Консорциума признаха, че забавяне има и прехвърлиха топката към инстутуциите.

„Не можеш да започнеш да разчистваш, без да имаш издадени строителни книжа”, каза Мая Пенчева от "Главболгарстрой" АД.

Именно застоят бил причината двата проекта да бъдат представени точно сега. Те все още не са обявени на здравното министерство.

Източник: БНР