Регионалният министър обяви, че може да се издаде виза за строителство

Регионалното министерство може да издаде виза за строителството на Националната детска болница в нова сграда. Това заяви вчера ресорния министър Виолета Комитова. Решението дойде след среща с представители на инициативния комитет, които протестираха под прозорците на Министерския съвет.

МРРБ: Можем да издадем виза за строителство на нова сграда за детската болница

„Нещата не са толкова прости. Обещание получихме още преди година, но то не е изпълнено. Издаването на виза в този момент не е решение. За да се направи нова сграда, трябва да има качествено задание, което да стъпи върху нуждите в детското здравеопазване. Отново ще сложим каруцата пред коня, ако се тръгне към ново строителство, без да се мине по целия път”, обясни арх. Бакалова.

Тя подчерта, че експертите и родители от инициативата не желаят строежът да бъде разрушен. Като експерт арх. Бакалова смята, че събарянето на сградата ще е изключително опасно. Според нея решението е да се строи на чист терен.

Нов протест заради бъдещата детска болница в София (ВИДЕО)

До две седмици институциите трябва да решат и какво ще правят с обществената поръчка за дострояването на старата сграда. Ангажимент за това е поел министърът на здравеопазването.

„Ние настояваме, като представители на родители и граждански организации, да бъдем включени в този процес, да осигурим неговата прозрачност и да можем да гарантираме, че нещата ще се случват в интерес на децата”, каза майка от инициативния комитет.

Проф. Владимир Пилософ е на мнение, че няма напредък по разрешаването на проблема.

„Няма направено сериозно проучване и анализ каква точно трябва да бъде тази болница. Тук идва и един много сложен въпрос – пускане на една такава болница в София ще изисква цялостно преустройство и реорганизация на детското здравеопазване в столицата. По този въпрос няма нито дума в досегашните документи. Би трябвало всички структури, които са пръснати по болниците, да бъдат обединени. Как ще стане това?”, попита той.