Здравните власти с план за борба с вируса

Здравни власти имат нова стратегия за борба с очакваната вълна на COVID-19. Епидемиолозите в министерството готвят план за постепенно затягане на мерките с настъпването на индийския щам.

Ограниченията първо ще обхванат заведенията, които и сега посрещат само 50% от клиентите си. Ако обаче заразените станат над 200 на 100 000 население, капацитетът им ще бъде намален до 30 на сто. Изключения ще има само за малките заведения при положение, че целият персонал е ваксиниран.

Митове и истини за ваксината срещу COVID-19

По план на 15 септември всички ученици се връщат в класните стаи. Кога и дали изобщо ще преминат към онлайн обучение, зависи от разпространението на индийския щам.

А рестрикции за най-големите търговски обекти и моловете на този етап епидемиолозите не предвиждат. Те ще затворят врати, само ако заразените са над 500 на 100 000 население, а в болниците има над 9000 пациенти с COVID-19.

Основният критерий, по който ще се преценява как ще се движи пандемията, е броят положителни проби на 100 000 души население. Предвидени са общо четири зони – „зелена”, „оранжева”, „червена” и „тъмночервена”. За нова вълна на вируса у нас ще можем да говорим, ако заболелите са между 200 и 500 на 100 000.

„Ние предвиждаме в по-малките заведения капацитетът да не се намалява, ако там персоналът изцяло има имунитет”, каза съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

ОТ УТРЕ: Нови правила за носенето на маска у нас

В един от баровете във Велико Търново обаче не всички са съгласни с решението.

„Нямаме достатъчно достоверна информация за самата ваксина”, смята сервитьорката Радиана Петева.

Надеждата на епидемиолозите е България да не влиза в критичната „тъмночервена” зона. Това би било възможно, само ако ваксинационният процес се засили.

Първи случай на южноафриканския вариант на COVID-19 у нас, 7 – на индийския

Сред пациентите на д-р Михаил Михов обаче интересът към имунизацията през летните месеци драстично е намалял.

„Имах списък от стотици хора, които чакаха за ваксини. Сега за тази седмица съм планирал 12 дози за първа ваксина и около 11-12 за втора”, каза лекарят.

Според него сега е най-подходящият момент за имунизация.

„Трябва да има между 3 и 4 седмици между двете дози, след това още 2 седмици за образуване на пълния имунен отговор. Тогава се очаква да дойде третата вълна”, обясни д-р Михов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК