Това обяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов

Напрежението в спорта продължава. Служебният министър заяви, че са раздадени авансово милиони левове на определени дружества за изграждане и реконструкция на физкултурни салони.

В началото на миналата година Министерският съвет отпуска на спортното министерство 25 млн. лева за изграждане и реконструкция на физкултурни салони в цялата страна. Според служебния министър на спорта едва в края на годината са сключени договори на стойност над 21 млн. лева, като парите са преведени 100% авансово. По данни на спортното министерство част от договорите са сключени с дружества, зад които стоят едни и същи лица.

Спортният министър: Раздадени са авансово милиони левове на определени дружества

В рамките на декември миналата година спортното министерство е сключило 26 договора за изграждане на физкултурни салони, площадки, лекоатлетически писти на стойност близо 22 млн. лева.

„Седем договора имат едни и същи лица , ако на вас не ви говори, на мен ми говори. Един и същи човек с двете си му фирми прави трета фирма”, каза Андрей Кузманов.

Парите били преведени на авансово, въпреки, че в договорите пишело, че плащането трябва да стане поетапно.

„Същият ден, в който са подписани, всеки един договор, който е подписан, следва подписване на анекс към договора. А анексът към договора не прикрепя полицата към застраховането, забележете. Което какво значи - че ако държавата загуби, няма как да си вземе парите от застрахователя. Брутално”, каза още Кузманов. 
 

 

Бившият министър на спорта Красен Кралев отхвърли обвиненията и твърди, че всичко е рамките на закона.

„Сумите, които са гласувани с решения на Министерския съвет, можеха да се ползват само в рамките на годината. За да може да се реализират, парите трябваше да бъдат заплатени на фирмите, като срещу това получаваме банкова гаранция или застраховка, която покрива 100% от сумата”, уточни Кралев.

Според него цените били занижени.

„Няма дружество, което да е спечелило голям брой поръчки. Разбира се, това е специфично строителство и не може да очакваме, че ще има 200 фирми, които ще могат да изпълнят подобна поръчка в срок”, каза още бившият спортен министър.

От спортното министерство обявиха, че проверката в Българския спортен тотализатор продължава.

„До момента няма уволнен, докато не се докаже нещо с документи. Тотото продължава да работи с пълна сила”, поясни министърът на младежта и спорта.