Кой, според техния анализ, е победил и кой е загубил?

Как партиите разчетоха цялостно резултата от вота? Кой, според техния анализ, е победил и кой е загубил?

В равносметката си на изборните резултати всички партии посочиха ниската избирателна активност. Според лидера на ГЕРБ служебната власт е изплашила над 70% от българите да не гласуват и заради това нито една партия в момента не може да каже, че представлява народа. От БСП посочиха, че са можели да спечелят още гласове, но времето не им е стигнало. Прочитът на ДПС е, че имат същата подкрепа като на изборите на 4 април, но този път ниската активност им е отредила петото място. От „Демократична България” благодариха за подкрепата и я отдадоха на позитивната предизборна кампания, която са водили. От „Изправи се! Мутри вън!” пък видяха във вота на хората желанието им за промяна.

Борисов: Рашков направи параван на ИТН (ВИДЕО)

За ГЕРБ вотът вчера е бил много неща, но не и честен. „След 2 месеца стържене, арестуване, чупене, хиляди наши симпатизанти бяха задържани. Беше им забранено да гласуват. Кой от нас може да каже, че представлява народа? 70% от хората се уплашиха и не отидоха да гласуват”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му в чужбина е имало много проблеми. „Безобразията в чужбина са чудовищни. Поне да ни дадат списъка на електронните специалисти в чужбина, които са носили, пипали, настройвали машините. Кои са те, как се казват?”, каза още той.

Въпреки всичко това, отчетоха победа в областните градове. „ГЕРБ печели в 16 области, „Има такъв народ” - в 8, ДПС - в 5, „Демократична България” - в 2. Лидерската битка в София печели Бойко Борисов срещу Нинова, Христо Иванов и т.н.”, коментира Борисов.

ПРИ 98,92% ОТ ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ЦИК: „Има такъв народ” изпревари ГЕРБ-СДС

Часове по-рано, в нощта на изборите, призив за съставяне на правителство дойде от БСП. „Ако не сме политици едномандатници, а държавници, трябва да излъчим правителство”, категорична бе Корнелия Нинова.

Нинова: Въпросът за оставката ми не стои на дневен ред

Подкрепа, но под условие за бъдещи управляващи предложиха от ДПС в изборната нощ. Тя щяла да бъде дадена срещу конкретна програма. „Държавните органи и институции да функционират съгласно Конституцията и законите, в услуга на българските граждани и в помощ на бизнеса, а не да са бухалка срещу бизнеса и срещу българските граждани”, посочи Мустафа Карадайъ.

Карадайъ: Запазихме относителния си дял

Спечелили четвъртото място, от „Демократична България“ обясниха резултата си „позитивната си предизборна кампания”. И също посочиха за какво настоят от този момент нататък.

„Очаквам колкото може по-бързо да започне сериозен професионален разговор на лидерско ниво за това какво правим и каква отговорност можем да поемем оттук нататък”, каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Резултатът от изборите не дава лесни отговори

От „Изправи се! Мутри вън!“ разчетоха резултатите от изборите като сигнал, че обществото иска промяна. „Дошло е време да се подкрепят политики, а не хора. Да се подкрепят не хора, а политики за хората”, заяви Мая Манолова.

Тя посочи обаче, че за да дадат подкрепа на правителство, то в неговата програма трябва да са записа и техните приоритети, сред които са повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите.

Мая Манолова: Хората гласуваха за промяната

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК