Те блокираха временно столичен булевард

Медиците от „Пирогов” отново излязоха на протест. Те блокираха кръстовището пред лечебното заведение. Поводът - отстраняването на проф. Асен Балтов. Лекарите настояват за оставките на директора на НЗОК и на министъра на здравеопазването, както и за и създаване на клинична пътека за лекуване на „пост-COVID-синдром”. Две оставки и създаване на нова клинична пътека. За това настояват медиците от „Пирогов”.

"Протестираме срещу неверните изказвания на министъра на здравеопазването. Не може пет души да говорят едно, а шестият различно", казват лекарите. Те заявиха, че демонстрациите ще продължат, докато исканията им не бъдат чути. 

 

 

Напрежението ескалира в края на миналата седмица, когато здравният министър освободи проф. Асен Балтов заради по думите му сериозни нарушения в болницата.

Медици от „Пирогов” отново протестираха (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пред NOVA д-р Стойчо Кацаров заяви, че не е лежал в лечебното заведение и подписът му е бил фалшифициран. Отстраненият директор обаче обвини Кацаров в серия от лъжи и заяви, че ще съди здравното министерство. 

 

 

Лекарите коментираха и твърденията на здравния министър, че подписът му е фалшифициран върху част от документите му за прием.

„Бил фалшифициран, ама не бил неговия подпис, изобщо не е идвал в „Пирогов”, ама е идвал”, каза д-р Камен Данов, началник отделения по гастроентерология.

Случващото се в „Пирогов” е сблъсък на основни принципи – човешкия и правовия, коментира един от бившите директори на лечебното заведение.

 

 

„Всъщност, когато говорим за проявата на човещина твърде често именно това е нарушаване на някакъв определен законов ред. Тогава, когато имаме лечение на единични случаи, лекарите особено сме склонни към това да нарушаваме правила в полза евентуално на пациента”, казва д-р Спас Спасков.

Заради обвиненията към болницата голяма част от служителите в са в готовност да напуснат. И днес протестът беше подрепен от пациенти и синдикални организации.