Подменените крушки са малко повече от броя на народните представители - над 300

Трескава подготовка и в самото Народно събрание. Депутатите отново ще влязат в старата сграда, която по случая получи ремонт и основно почистване. Заседанието ще открие най- възрастният депутат, който пак е Мика Зайкова.

Началото на 45-тото Народно събрание депутатът от „Има такъв народ” Мика Зайкова даде с усмивка и много надежди.

„Заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за работа. Нека народът да види, че народните представители са хора с добро настроение и имат хумор”, каза тя при откриването на предишното Народно събрание.

3 месеца и едни избори по-късно, очакванията й са по-сериозни

„Миналия път мислех, че ще съм добра орисница, този път разчитам разума да надделее и да се сетим всички ние народните представители, защо сме там, кой ни е изпратил и какво иска от нас”, каза Зайкова.

Смята, че най-трудна ще е задачата на евентуалния нов премиер:

„Няма никакъв проблем това да е жена. Те са по-креативни и по-диалогични. Това би било предимство, ако бъдещият премиер е жена. Тя обаче не трябва да бъде стара, колкото и много да знае”, добавя Зайкова.

Часове преди началото на Новото народно събрание, парламентът вече е готов да посрещне новите депутати, с направен ремонт и подменено осветление. Мокетът е изпран, а стените – пребоядисани.

Подменените крушки са малко повече от броя на народните представители - над 300, но това е също толкова трудна задача, почти колкото изготвянето на ново правителство, тъй като един полилей тежи над тон и половина.

„Трудоемко е защото се смъкват надолу, някъде на метър и половина от пода и освен, че се подменят изгорелите лампи се почиства и парче по парче чешкият кристал, който представлява тази красота”, разказва Красимир Красимиров.

След изборите през април депутатите започнаха работа без система за гласуване, която трябваше да бъде преместена от новата сграда. Сега такъв проблем няма. След като прекрачат прага на знаковата сграда в сряда, депутатите ще получат папка с Конституцията, правилник за дейността и клетвения лист.