Те представиха приоритетите и целите на своите формации

Старт на 46-ото Народно събрание. Малко след 9.00 ч. най-възрастният сред депутатите - Мика Зайкова, удари първия парламентарен звънец. След като положиха клетва, представители на парламентарните групи направиха изказвания, като посочиха приоритетите на групите си и анализираха състоянието на страната.

Първи изказване от трибуната в пленарната зала направи съпредседателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов. По думите му 46-ият парламент е по-близък до реалността и до това, което желаят българските граждани, в сравнение с предишния.

Тошко Йорданов: Този парламент е по-близо до това, което желаят българите

 

 

Той бе категоричен, че когато получи мандат, партията му ще предложи кабинет и ще проведе разговори с други политически партии. „Не мисля, че имаме сериозни различия с повечето формации – нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи. Ако са верни предварителните декларации за промяна в държавата, а не за заемане на постове, в следващите 10-15 дни би трябвало да има правителство. И то да продължи работата, която започна служебният кабинет. Според нас това е посоката, в която трябва да продължи да се развива страната”, коментира Йорданов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС направи заявка, че парламентарната група на коалицията ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция.

„Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, които и да са те. Ще бъде хаосът и безидейността, както и безотговорността за държавата”, посочи тя.

Атанасова: ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция

„Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител. Въпреки това – честито на първите. Изборите се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ”, каза още Атанасова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък отчете силно фрагментирания парламент. Пожела обаче стабилен кабинет и разумни депутати в интерес на хората.

„Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Само от нас зависи дали ще ги преодолеем, или ще тласнем страната към политическа криза”, каза Нинова. И продължи: „Избрани сме при най-ниска избирателна активност откакто имаме парламентарни избори. Това е знак към всички. Трябва да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много работа”, каза Нинова.

Нинова: Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства

„По волята на народа имаме силно фрагментиран парламент, без възможност за стабилни мнозинства. Необходим е диалог, но той не съществува. Миниран е с разделителни линии и условия – протестни срещу партии на статуквото”, каза още лидерът на БСП. „Първата политическа партия „Има такъв народ” се отказаха да бъдат протестна партия и се обявиха за антисистемна. Колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото НС имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система”, обърна се лидерът на БСП към „Има такъв народ”.  

С констатация, че страната е в криза започна изказването на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов по време на първото заседание на 46-ия парламент.

„България е в криза. Най-очевидното проявление на този факт е, че ние от повече от година нямаме пълноценно нормално управление. Нямаме управление, което се ползва с доверие и такова, което се ползва с парламентарна подкрепа. Нямаме ясна формула за това как да съставим следващо управление”, каза той. 

Христо Иванов: Корупцията в България означава обсебване на държавната власт

Кризата, в която е страната ни, Иванов отдава на корупционния модел в България, пуснал своите корени в „тоталитарния режим, в продължаващото влияние на службите и структурите на комунистическия режим”.

„Той е инкорпориран политически в това, което ние наричаме „Сарайския модел”. Има своето най-върхово проявление досега. Надявам се да остане и последно - в управлението на Бойко Борисов”, посочи още той.  

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ резултатите от изборите ясно са показали волята на народа. По думите му хората искат промяна, а тя минавала през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот за всеки български гражданин. 

Карадайъ: Народът иска промяна, а тя минава през диалог и компромиси

„Докато някои размишляват, предполагат, коментират или открито твърдят кой от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко или как спечелилата или някоя от другите партии има връзки с ДПС, ние от ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата. Работим за подобряване живота на всички български граждани, всеки да живее достойно, да работи и да бъде удовлетворен в България”, каза Карадайъ.

„Никакви кюлчета повече няма да има. Чекмеджето го няма! Чекмеджето си отиде и хората бдят и наказват на изборите всеки притежател на чекмедже с кюлчета, пистолет и пачки”. Това заяви председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!” на първото заседание на новото 46-о Народно събрание.

Манолова: Чекмеджето си отиде! Искаме справедливост!

Тя обясни и решението за промяна на името на парламентарната група. „Призивът „Мутри вън!” вече не е достатъчен, за да изгоним мутрите от ежедневието на българските граждани. След десетилетия мутризация, провеждана от ГЕРБ, мутрите са добре окопани на всички етажи във всички власти. Тепърва сблъсъците с тях ще предизвикват катаклизми и турбуленция в публичния живот. Нямаме илюзии, че мутрите доброволно ще се откажат да късат от плътта на държавата”, каза Манолова.

ВСИЧКО ЗА СТАРТА НА 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК