Получили ли са партиите покани за разговори от ИТН

Днес депутатите започват работа в пленарната зала. Основният въпрос в кулоарите на Народното събрание е има ли вече организирани преговори за съставяне на правителство.

„Имаме информация за такава покана. Самата покана все още не е стигнала до нас. Денят за преговори е събота. За поканата разбрахме от медиите, иначе получихме неофициално обаждане да се готвим за преговори с събота”, обясни Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Той беше категоричен, че от „Изправи се БГ! Ние идваме!” не са готови на компромис по темите, свързани с Иван Гешев и правосъдна реформа.

„Вчера внесох законопроекта за НСО, за бюрото, което сега обслужва главния прокурор. Започваме едно по едно. Първата задача на това НС трябва да е правосъдието.Без него нямаме нищо. Не спрем ли кражбите, охраната на мафията, не правим нищо. Това е целта, за която сме тук”, каза още Хаджигенов.

Иво Мирчев от „Демократична България” също обясни, че не са получили покана за разговори от „Има такъв народ”. Разбрали от медиите, че от ИТН смятат да се обърнат към част от политическите сили.

„Има индикации, че ще получим официална покана, все още обаче нямаме такава. От „Има такъв народ” много ясно знаят какви са нашите условия, за да осигурим ние подкрепа на бъдещ кабинет”, обясни Мирчев.

От БСП също разбрали за поканата от медиите. „Предполагам, че разговорите, които ще води ИТН, ще са поетапно с всяка една от партиите. Радостни сме, че започва някакъв разговор, защото промяната на модела става по този начин”, посочи Стоян Мирчев от „БСП за България”.

В новия парламент представителят на столетницата обясни, че ще работят за повишаване на доходите, за които са изготвили и няколко законопроекта. Сред приоритетите е и преизчисляването на пенсиите.

Радомир Чолаков от ГЕРБ смята, че съдбата на парламента зависи от „Има такъв народ”. „Непрекъснато се говори, че партиите на протеста са спечелили изборите. Не, не е вярно. Системните партии спечелиха изборите”, категоричен е той.