Вижте колко медала има страната ни от Игрите

Българската следа на Олимпийските игри ни води до 218 медала, от които 51 златни. Припомняме си малка част от най-големите ни успехи.

Първият Олимпийски медал в историята на страната ни е за Борис Георгиев - Моката. През 1952-ра година в Хелзинки, той се класира на трето място в боксовия турнир в категория до 75 кг. Златният медал, обаче, идва в България четири години по-късно в Мелбърн. Триумфът е на бореца от село Твърдица - Никола Станчев. 

СВЕТЪТ Е ОЛИМПИАДА: Откриване на Игрите в Токио (ГАЛЕРИЯ)

Непобедимият световен рекордьор Стефка Костадинова носи златен медал за България на Олимпийските игри в Атланта през 1996-та година. И то при изключително тежка конкуренция. За да получи златото, Костадинова трябва да запише резултат по висок скок от 205 сантиметра. Българският шампион успява и печели заветния медал.

Румяна Нейкова печели редица отличия на световната сцена, но Олимпийското злато сякаш й убягва - до 2008-ма година и Олимпиадата в Пекин. За нея, това е пето участие във форума, но Нейкова триумфира на скиф. Тя има пълен комплект медали - освен златото, по-рано тя получава сребро в Сидни и бронз в Атина.

Ивет Лалова: Отивам на Олимпиадата, изпълнена с оптимизъм

Първата и последна титла за България в Олимпийската дисциплина по плуване е дело на Таня Богомилова. През 1988-ма година в Сеул печели златен медал на 100 метра бруст и поставя тогавашен олимпийски рекорд с време от 1 минута 7 секунди и 95 стотни.

1988-ма година се оказва “златна” за България с още един триумф - този на лекоатлетът Йорданка Донкова. Тя печели златото в Сеул в състезанието по лека атлетика, като същевременно поставя и Олимпийски рекорд от 12 секунди и 38 стотни. Времето, което тя поставя, е подобрено едва през 2012-та година на Олимпиадата в Лондон.

Какви са условията в олимпийското село в Токио

Станка Златева, известна и като златното момиче на България - един от най-успешните ни състезатели по борба, става първият български участник в дисциплината си през 2004-та година. Тя е носител на два сребърни медала от Олимпийски игри - през 2008-ма в Пекин и през 2012-та в Лондон.

България се прославя и с други рекорди. Легендарният Йордан Йовчев става единствения гимнастик в историята и единствения български спортист, който участва на Олимпийски игри цели шест поредни пъти - от 1992-ра до 2012-та година. Получава и четири олимпийски медала на халки - един сребърен и три бронзови.