Това съобщават от здравното министерство

Здравното министерство прекратява договора с „Главболгарстрой” за строеж на детска болница. Причината е отказ на Регионалното министерство да издаде виза за проектиране. Специализираната болница трябваше да бъде изградена на мястото на пустеещия строеж в двора на Александровска болница.  А държавата отпусна 93 милиона лева.

Министерство на здравеопазването се отказа от окончателно от реконструкцията на изоставения строеж, който от години е предвиден за изграждането на детска болница.От „Главболгарстрой”, чиито договор следва да бъде прекратен обявиха, че не са уведомени и са готови с проекти и имат пълния капацитет да изградят болница, отговаряща на всички стандарти.

В официално писмо Здравното министерство изискало от инвестиционното дружество за изграждане на детска болница да се прекратят всички дейности по договора за строеж на нова детска болница. Решението дошло след отказа на регионалното министерство да издаде виза за проектиране.  От инициативата „За нова детска болница” определят решението като успех след дългогодишна битка.

Представиха два проекта за национална детска болница

„Искаме да видим една болница, в която нашите деца получават здравеопазване от най –висок стандарт, а това може да стане само ако тя е изградена по правилния път”, заяви  д-р Таня Андреева от инициатива "За нова детска болница".

От фирмата, която трябваше да изпълни проект казват, че  не знаели за намеренията на здравното министерство. 

 „От вас разбрахме, че има такова писмо, нашият договор не е прекратен и ние не сме уведомени официално. Ние нямаме никаква кореспонденция, която е водена с нас от 1-ви юни”, посочва Мая Пенчева – изпълнителен директор „Главболгарстрой”.

Какви са вариантите за локация за новата детска болница в София

Имали готови проекти, а през октомври 2020-та получили 10 процента аванс от отпуснатите 93 милиона от държавата.

„Този аванс служи за нужните на проектиране, подготвителни дейности, разрушаване на сградата и строителство. Имаме проекти за разрушаването на сградата, имаме проекти за реализирането й, имаме преписка, водена с всички институции до момента”, подчерта Пенчева.

И допълни,  че „Главболгарстрой” имат опита да изградят нова болница за две години и половина. В действащата сега педиатрия,  смятат че изграждането специализирана болница е належащо.

„Материално техническата база за съжаление в нашата болница не е в състояние, което да могат да се положат най-добрите грижи за децата”, заяви д-р Благомир Здравков – изпълнителен директор на Специализирана болница по детски болести в София.

Според д-р Здравков каквото и да е решението на институциите за изграждането на детска болница, то трябва да е съгласувано със самите лекари. А от инициативата „За нова детска болница” ще настояват за пълна прозрачност при сключването на нови договори и цялостното изграждане на болницата.

NOVA изпрати запитване до Здравното министерство каква част от отпуснатите държавни средства са похарчени за новата детска болница до момента, но на този етап все още няма отговор от тяхна страна.