17621 души са опитали да влязат у нас нелегално от началото на годината до 27 юли

„Увеличаването на миграционния натиск се дължи както на подходящите метеорологични условия през лятото, така и на облекчаването на COVID мерките”. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков при изслушването му в парламента по настояване на ГЕРБ-СДС.

СНИМКИ ОТ ПЕТЪЧНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Министърът увери, че контролът по границите ни не е занижен, просто работата на хората, осигуряващи охраната и сигурността , се е увеличила значителна. Родните власти са поискали помощ от турските си колеги, за да се осигури по-гладка комуникация с всички турски граждани, които преминават през страната ни, каза още Рашков.

Статистиката сочи, че от началото на годината до 27 юли 17621 души са опитали да влязат у нас нелегално. Повечето са спрени още на границите. Общо 590 са задържаните във вътрешността на България.

Четири пъти повече нелегални мигранти задържани през първата половина на 2021 г.

Рашков поясни и какви противоепидемични мерки се взимат в центровете за настаняване на мигранти у нас: задължителна 14-дневна карантина, медицински скрийнинг, засилена дезинфекция.

Темата дали и как се обезпечава криминалният контингент нажежи напрежението между бивш и настоящ министър.

„Виждам, че има малко хора в залата. Явно още не считате тази тема за сериозна. Но това е като при глухарите – в разгара на любовната игра, те не усещат опасността”, заяви бившият силов министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Младен Маринов.

„Сега, ако трябва да сме коректни, бих попитал бившия министър как те обезпечаваха криминалния контингент. Но няма да питам, защото съм дошъл да отговарям на въпроси. Да не се опитваме да прехвърляме всички причини, вини и несполуки от последните 10-12 години на служебен кабинет от 2 месеца”, отвърна Рашков.

Христо Гаджев: Има голям мигрантски натиск на границата

Посещението на Бойко Борисов в Турция в началото на юли пък даде повод за атака от страна на БСП.

„Дали пък г-н Борисов не е помолил своя приятел да бъде пуснат контролиран поток от мигранти?”, запита Атанас Зафиров. А Рашков отговори, че такава информация в МВР не е постъпвала.

„Истината всъщност е, че Борисов, през цялото време, с личния си авторитет, гарантираше спирането на мигрантския поток през България”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

От „Има такъв народ” попитаха дали има пробойни по граничните съоръжения и техниката за наблюдение, а Рашков беше още по краен.

„Това, което беше наречено „китайската стена” очевидно не решава проблема. Ефективността не е висока и затова насочваме допълнителни сили и средства, за да можем да противодействаме”, заяви вътрешният министър. И поясни, че в критичните зони по границата са командировани близо 300 служители на реда, както и допълнителна техника.