Промените са част от Наредба, публикувана за обществено обсъждане

Повече родители с право на компенсация, ако детето им не получи място в детска градина. Това предвиждат нови промени, изготвени от образователното министерство. Целта е да не се стига до критични ситуации като тази в София през юни. Тогава хиляди деца не бяха приети, но родителите им останаха без компенсации.

Още над 800 000 лв. за детски градини и училища

Досега родителите имаха право на паричен бонус за отглеждане на детето, ако то не е прието в детската градина в прилежащия район и не му е предложено място в друга градина. Често обаче родители отказваха тези места, тъй като се оказваха прекалено далеч от дома им и съответно не получаваха бонуса. Сега обаче се предвиждат компенсации за всички деца, за които няма свободно място в близост до адреса им.

3-годишната Никол живее в квартал „Манастирски ливади”, където няма детски градини. „И трябва да кандидатстваме в най-близките, които са или в „Борово”, или в „Бояна”, казва Александра.

Детето не е прието никъде, а на семейството не е предложено свободно място в друга, макар и по-отдалечена от дома им градина. Затова избират частна занималня. „Има хора, които са приети в „Кремиковци”, а живеят в „Овча купел” или в „Дружба” и пътят е абсурден - няма начин хората да се придвижват. Това е часове път всеки Божи ден, а те трябва и да работят”, допълва Александра.

След новото райониране на столицата до подобни случаи няма да се стига, заявиха от Общината. Свободни места ще се предлагат само в най-удобните за родителите градини. „Няма да се налага вече като детска градина с равностойно място да бъде детска градина, която е отдалечена и родителят да изминава километри, за да стигне до нея”, заяви Мария Минчева.

Остава обаче въпросът ще има ли свободни места в най-близките до семействата градини. В един от най-големите райони – „Младост”, градините са 19. Във всички са останали неприети деца и след последното класиране. „Тази година приех 20 дечица. На 28-ми август ще бъдат приети още три деца. Под черта останаха 79”, каза Гергана Дилиджашка.

Ако липсват свободни места в най-близките до детето градини, родителите ще могат да кандидатстват за компенсация. Тази година тя е 291 лв. месечно. „С промените в наредбата на практика повече родители ще имат право на тези компенсации”, посочи Мария Гайдарова.

Като родител Александра не вижда в компенсацията бонус за това, че детето й не е прието, тъй като сумата не покривала и половината от таксата в частното заведение. „Колкото и алтернатива да се предлага реално места няма - това е основният проблем. Задължително е да се построят градини”, коментира тя.

Въпреки желанието на много родители компенсации да се предлагат и за неприети деца под 3-годишна възраст, засега подобни промени не са предвидени в наредбата.

Предстои обществено обсъждане на промените до 2-ри август.

440 деца, останали без място в детска градина, ще получат компенсации

Проекта за изменение на Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места можете да видите ТУК.