21-годишната състезателка направи истински фурор в Токио

Каратистката Ивет Горанова спечели първия златен медал за България на Олимпиадата в Токио. Тя завоюва титлата в дисциплината кумите при жените в категория до 55 килограма след блестяща игра през целия дебютен за нея ден в Игрите.

СНИМКИ ОТ ДВУБОИТЕ И НАГРАЖДАВАНЕТО НА ИВЕТ ГОРАНОВА ВИЖТЕ ТУК

На финала сънародничката ни победи украинката Анжелика Терлюга с убедителното 5:1. По пътя си към олимпийския връх Горанова записа и две победи в груповата фаза и една - на полуфинала.

Снимка: GettyImages

Стартира с триумф над шампионката Цуюн Уен, след това разгроми и Серак Озчелик, а на полуфинала се изправи срещу Бетина Планк, която победи с 4:3. 

“Цялата треперя. Очите ми бяха насълзени през цялото време. Емоцията е голяма”, сподели Габриела Горанова,  сестрата на Ивет Горанова.

За този момент Ивет мечтае от дете. Това, каза самата тя, в интервю пред NOVA през 2019-а година. С днешната си победа Ивет Горанова се записва в историята и като първата жена с олимпийско злато в дисциплината кумите. Така след 13-годишно чакане, България отново има златен медал от Олимпиада.

Ивет Горанова донесе трето злато за България от Европейските игри в Минск

„Винаги съм знаел, че плевенчанки са голяма работа. Честита олимпийска титла на прекрасната Ивет Горанова!”, написа в личния си профил във Facebook лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов.

„Титлата не е само за нея, тя е за всички българи!”, добави той.

 

 

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов изпрати поздравителен адрес до Ивет Горанова, която извоюва титлата в турнира по карате на Олимпийските игри в Токио.

„С огромна радост и гордост Ви поздравявам за завоюваната титла в дебюта на карате на Олимпийските игрите в Токио. 13 години по-късно България има олимпийско злато от най-големия спортен форум. Благодаря Ви за уникалните емоции през днешния ден! Този огромен успех зарадва всички българи и доказа, че упоритият труд и талантът се възнаграждават. Вашите безспорни качества заслужено Ви отредиха място на най-високото стъпало на почетната стълбичка и вписват името Ви в историята на българския спорт. Радвайте се на успеха си и бъдете все така упорита и смела по пътя напред към поредните върхове! Вярвам във Вашите бъдещи успехи! От сърце Ви желая да продължавате да представяте достойно България и да постигате следващите си големи цели в спорта!“, посочва министърът в поздравителния адрес до олимпийската ни шампионка.

"НИЩО ЛИЧНО": Как 19-годишна красавица стана № 1 в каратето?

Държавният глава Румен Радев също поздрави Ивет Горанова за спечеления първи за България златен медал на Олимпийските игри в Токио. Президентът проведе телефонен разговор с българската шампионка. "България е горда с този убедителен успех, постигнат с много труд и всеотдайност", заяви Радев в разговора си с Ивет Горанова.

Българката записа 5 последователни победи в категория до 55 кг. кумите и не остави никакви шансове на останалите състезателки. В битката за златото Горанова победи с 5:1 представителката на Украйна Анжелика Терлюга.

ВСИЧКО ЗА ОЛИМПИАДАТА ЧЕТЕТЕ ТУК