Това съобщи Министерството на транспорта на страната

С разпореждане, влизащо в сила веднага, в Кипър се въвеждат COVID пропуски, удостоверяващи, "че човек не е разпространител на коронавирусна инфекция", във всички видове обществен транспорт в Кипър, съобщи Министерството на транспорта на страната, цитирано от ТАСС.

Удостоверенията, наречени "Сейфпас", ще се изискват във вътрешноградските и междуградски автобуси, рейсовите автобусни линии към летища и такситата и ще се отнасят до всички пътници, включително деца над 12 годишна възраст, които "трябва да могат да предоставят на упълномощените длъжностни лица документи, играещи ролята на тези удостоверения.

Сред тези документи министърът е посочил свидетелство за ваксинация против COVID-19 с минимум една доза при условие, че от деня на ваксинация са изминали три седмици, удостоверение за преболедуване на COVID през последните 6 месеца или удостоверение за "отрицателен резултат от лабораторен или експресен тест за антигени, не по-стар от 72 часа.

За чужденците, пребиваващи в Кипър ще се изисква представянето в "електронна или ръкописна форма" на "Cyprus Flight Pass", който се попълва преди полет към острова от всеки самолетен пътник, или карта за слизане на брега за пътниците на всички круизни кораби. Срокът на действие на всички споменати формуляри и карти за неваксинираните е 7 дни, след което ще трябва да правят диагностични тестове на острова.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА