„Блокове на ТЕЦ „Марица изток 2” работят с намалени мощности, посочи още той

„Отново на скандално висока цена е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса”. Това каза за NOVA председателят на Управителния съвет на БФИЕК Константин Стаменов. Справка показва, че тя е била 155.19 евро или 303.53 лв. за мегаватчас. По думите му само за десет дни енергетиката е „източила” от бизнеса над 53 млн. лева.

АОБР иска спешни действия за промяна на цените на тока

Той допълни, че консумацията на електроенергия в страната, както и тази за износ, се очаква да е в нормални нива и не намира причина за високата цена. Стаменов обясни, че три от осемте блока на ТЕЦ „Марица изток 2” работят с намалени мощности.

Председателят на АИКБ Васил Велев коментира с пост във Facebook цените на тока. В него той уточнява, България е с най-скъпата електроенергия в Европа. 

 


 

По-късно днес от енергийното министерство обявиха, че ТЕЦ „Марица изток 2“ включва още мощности за работа на свободния пазар. 

„Продължава активната комуникация на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ „Марица изток 2“ по повод работата на централата за свободния пазар. По данни на Българската независима енергийна борса очакванията за утре, 9 август 2021 г., цените на електроенергията на сегмента „Ден напред“ отново надвишават 300 лв/МWh. В отговор на тази ситуация ръководството на Министерството на енергетиката  настоя пред ръководството на ТЕЦ-а утре да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията”, заявяват от ресорното ведомство.

Ще се стигне ли до масови фалити и поскъпване на стоки заради по-високата цена на тока

От МЕ уточняват още, че само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ „Марица изток 2“ за работа на свободния пазар на пълна мощност е включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока. „Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден”, обясняват от енергийното министерство.

Припомняме, че през седмицата Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до министър-председателя Стефан Янев с искане за спешни действия за цените на тока. Според Асоциацията системно на пазара на електроенергия у нас се създава дефицит, провокиран от ограниченото предлагане. 

БЕХ: Следим с тревога цените на електроенергията

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

Иван Хиновски: Цената на тока на енергийната борса е рекордно висока