Към 8 август т.г. са одобрени пътуванията на повече от 23 000 деца и преподаватели

Поради влошаващата се епидемична обстановка в страната и особено в морските ни курорти, Министерството на образованието и науката (МОН) спира приемането на заявки за участие в Национална програма „Отново заедно“. По нея с 15 млн. лв. от държавния бюджет за подпомагане на туризма се финансират летните почивки на 30 000 деца и придружаващи ги педагогически специалисти.

Огнище на COVID на детски лагер в Приморско

Към 8 август са одобрени пътуванията на повече от 23 000 деца и преподаватели. Ще бъдат обработени всички заявки, постъпили до 16 август включително. Ако отговарят на условията, те също ще получат финансиране.

За следващите седмици вече е планирана почивката на повече от 2500 ученици. Във връзка с това МОН се обърна към Министерството на здравеопазването за указания за безопасно организиране на лагерите. Целта е пътуванията да се осъществят при възможно най-малък риск за здравето на децата, техните ръководители и семейства.

От 55-о средно училище в София ще пътуват около 60 деца с техните класни ръководители. И всички са уверени, че почивката им ще бъде безпроблемна.  Дъщерята на Таня Панчева е седми клас. „Тя с нетърпение очаква тази ваканция”, споделя тя.

И идния понеделник заминава със съученици на безплатна екскурзия по програмата „Отново заедно“.  Но освен за своето дете, Таня Панчева отговаря и за още 62-ма ученици от 5-и и 6-и клас в 55-о училище в София. Тъй като е негов директор.

Директор на детска градина поиска декларация, че родителите имат ваксина

„Разбира се, имам притеснение – но то е както, когато детето ми се вози в градския транспорт или е в парка, или самите ние посещаваме семейната си почивка. Не смятам, че има по-голяма доза риск”, категорична е Таня Панчева, директор на 55 СУ „Петко Каравелов“ в София.

Тъй като плажовете и хотелите по Черноморието са препълнени, училището се спира на друга алтернатива.  „Децата ще пътуват до Разлог. И нещо, на което много държахме – само нашите ученици в този период да бъдат в хотела”, заяви директорът.

Пътуването ще е възможно, защото документите са подадени преди 16 август. След тази дата приемът на заявления е спрян. „Знаете всички последните данни за влошената епидемична обстановка, за установените случаи на заразени ученици в Приморско. Министерството на здравеопазването изяснява конкретните случаи в хотелите на какво се дължат”, посочва Грета Ганчева, директор на Дирекция „Приобщаващо образование“, МОН.

Неваксинираните учители и ученици в Гърция ще се тестват два пъти седмично

Така пътуването на децата от 55-о училище ще се състои. Но при какви условия – здравното министерство ще реши в следващите дни. „Предполагам, че ще дадат указания за по-малък брой деца или някакви по-специфични мерки, които трябва да вземат хотелите”, посочва Ганчева.

През юни правителството отпусна 15 милиона лева за почивката на 30 хиляди ученици и педагози. Почивката за всеки ученик включва 5 нощувки, храна, транспорт и застраховка. А за всичко от това от държавния бюджет са осигурени по 500 лева на дете.  Каква част от отпуснатите 15 милиона ще останат неизползвани заради спрения прием на документи, още не е ясно. А дали след лятната ваканция децата ще се върнат на чиновете – все още е под въпрос.

„Всички се надяваме да е присъствено обучението – но наистина ще зависи от ситуацията в страната”, категорична е Грета Ганчева, директор на Дирекция „Приобщаващо образование“, МОН.