Той обяви това пред журналисти в Сопот

Министърът на икономиката Кирил Петков поиска оставките четирима от членовете на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот. Той обяви това пред журналисти след среща с ръвководството на фирмата и синдикатите. Причината за поисканите оставки е лошото управление на завода от април насам. Ако членовете на Съвета на директорите не се оттеглят доброволно от постовете си, Петков е готов да ги уволни. Едновременно с това Кирил Петков призова и директорът на Държавната консолидационна компания (ДКК) да си подаде оставката.

Според Петков "не може да имаме проблеми с язовирите, във ВМЗ да има такива лоши резултати в последния момент и да казваме, че тази държавна компания си върши работата. Ако не си подадат оставките, моята идея е поне там, където имам директен контрол - в БКК, да уволня изпълнителния директор, ако той сам не иска да си тръгне", подчерта той.

Петков: Правим реструктуриране в редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби

Кирил Петков изрази надежда новият член на УС на компанията, който е назначен от самия него, да бъде избран за изпълнителен директор и той да води политиката на държавата.

„Когато сме сигурни, че няма течове, няма кражби, корупция и хората стоят зад интереса на държавата, съм сигурен, че предприятия като ВМЗ могат да бъдат много успешни, дори и под собстевността на държавата", каза още Петков.

Работниците във ВМЗ-Сопот са готови за протест, тъй като не са доволни от начина, по който се управлява предприятието. Ако управителният съвет не подаде оставки доброволно, то той ще бъде уволнен.

Искри между ДПС и Радев заради гражданството на Петков

Министърът на икономиката отново коментира и темата със своето гражданство след разговора между ДПС и Румен Радев вчера по време на консултациите.

„Искам да благодаря на президента вчера, защото той го каза най-добре. Наистина България ми е в сърцето. Който, каквото иска да говори, аз съм влязъл в тази роля, защото милея за родината”, каза той.

„Много бивши конституционни съдии казаха, че самите актове са стабилни, така че моята роля е да не губим нито ден. Много биха се радвали някои от нашите опоненти да ни разсейват с такива реално маловажни за държавата теми”, добави той.