Традиционният фестивал в селото се завърна

Жеравна и тази година продължава да е верен пазител на обичаите у нас. Фестивалът на фолклорната носия се завърна. 

Връщаме се повече от век назад и потъваме в атмосферата на възрожденска България. С песните, танците и дори облеклото на нашите деди. Освен около музиката, животът тук се върти и около вкусните манджи. В юнашкия тиган къкри овчарски кебап. Наглед просто ястие, зад което обаче има интересна история назад в годините.

"Младите овчари са били подлагани на изпит. Да направят кебап. Това е нещо, което се е почвало сутринта. Слагало се е месце, месо и месища. Варяло се е около 12 часа. Счупвали са с юмрук глава лук и са я слагали вътре. Това е бил изпитът да ставаш за овчар", разказва Ангел Ангелов.

От петък до неделя в тигана ще се сготвят тонове кебап за гладните певци и танцьори.

На фестивала се допускат само хора в народна носия. Затова можем да видим такива от всички краища на България. Отдалече се забелязва неповторимото облекло на “русалиите” от Петричко. Древният ритуал е популярен в югозапада. Свързва се с така наречените “мръсни дни” около Нова година, когато тези воини на вярата гонят злите сили.

"Русалийството е феномен. Културен, етнографски, социален. Русалиите не сеем ръж, не водим говеда, ние сме войни. Признати от църквата", разяснява Димитър Яков.

Заради пандемията миналата година величествената гора край Жеравна остана празна. Сега фестивалът отново събра почитатели от цялата страна и чужбина при спазване на актуалните противоепидемични изисквания.

Повече вижте във видеата. 

 

 

 

ата