Проучването се базира на над 43 000 случая на COVID-19

Рискът от хоспитализация след заразяване с Делта варианта на новия коронавирус е два пъти по-висок в сравнение с Алфа варианта, който бе установен за първи път в Англия миналата година, показва изследване, цитирано от агенция Ройтерс.

Рекорден брой нови случаи на Делта варианта у нас

Проучването се базира на над 43 000 случая на COVID-19 сред предимно неваксинирани хора в Англия и сравнява риска от хоспитализация при Делта варианта, установен за първи път в Индия, и Алфа варианта, установен миналата година в Англия.

Нашите анализи сочат, че при липсата на ваксинация всяка вълна на Делта варианта ще създаде по-голямо бреме за здравната система от епидемия с Алфа варианта, заяви Ан Пресанис, която е сред водещите автори на проучването и статистик на Университета в Кеймбридж.

Кой е най-честият симптом на DELTA варианта на COVID-19

Проучването се основава на случаи, установени между март и месец май по време на ранната фаза на ваксинационната кампания във Великобритания. Поради тази причина в него не е направена оценка на допълнителния риск от хоспитализация за неваксинирани или частично ваксинирани хора. Изследването е публикувано в научното списание "Лансет" и е най-голямото досега, анализиращо случаи на COVID-19, потвърдени чрез геномно секвениране, посочва Ройтерс.

Източник: БТА