Продължава да расте броят на хоспитализираните с инфекцията

Нови 1 004 случая на коронавирус в страната. Заразените са установени след направени 17 001 теста. Това означава, че процентът на положителните проби е 5.9, сочат данните на Единния информационен портал.

През последните 24 часа са починали 15 души с коронавирус. Броят на излекуваните за същия период е 77.

Хоспитализирани с COVID-19 към днешна дата са 3 369 души, от които 297 са в интензивни отделения. Общият брой поставени дози на ваксините срещу коронавирус в България е 2 286 175, като 3 934 са поставени през последното денонощие.

Въпреки, че новата COVID- вълна се ускорява, страната ни все още се движи в рамките на оптимистичния сценарий, смята проф. Ива Христова.

„Това означава в числа, че към момента по оптимистичния вариант трябваше да имаме 1500 случая, а по песимистичния – към 3000, а ние имаме 1700”, обясни тя. Нещата обаче подлежат на промяна.

„При всички случаи ще надхвърлим 2000 случая. През септември ще има активна динамика – нагоре-надолу”, смята професорът.

Освен в броя на новите случаи, динамика има и при ваксинираните. Затова ни разказва Анета Кънева, която дава дежурства в един от ваксинационните центрове в София.

 

 

„Позасили се желанието, идват хора. През седмицата е по-активно – около 200 и повече души минават. Събота и неделя е малко по-спокойно”, казва тя.

Възникват и казуси, свързани с кратката трайност на ваксините. Веднъж отворен, флаконът с препарат трябва да се използва в рамките на до два часа.

„Когато приключва работния ден на ваксинационния център, който е до 20ч., не можем да отворим флакон, защото те са 10 дози и за един човек трябва да изхвърлим другите”, обясни медикът. Затова понякога се налага Анета и колегите и да връщат желаещи за ваксинация, насрочвайки им час за следващия ден.

„Ние даваме указания и листче, с което да покажем, че човекът е бил предния ден, за да не стои и да чака цялата опашка, просто да мине и да го ваксинираме”, допълва тя.

Междувременно директорът на центъра по заразни и паразитни болести увери, че у нас не е засечена нито една проба на новия ламбда вариант на COVID-19.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК