Пострадали блокираха пътя от Ръжево Конаре към Калояново

Земеделски производители от няколко пловдивски села, чиято продукция беше унищожена от падналата в района градушка преди ден, блокираха днес общинския път от Ръжево Конаре към Калояново. Те настояват държавата да ги обезщети за щетите.

Около 15 са засегнатите села от градушката, производителите твърдят, че хиляди декари са унищожени, а загубите им са огромни.

„На 63 години съм и за първи път виждам такива ледени зърна. Бяха по-големи от орех и унищожаваха всичко по пътя си”, разказва кметът на с. Ръжево Конаре Димитър Гинов.

„Много ще е трудно. Ще са нужни и много пари, за да изчистим нивите. От реколтата не можем да вземем нищо”, разказват земеделци.

„Пораженията са 100% унищожаване на реколтата. Настояваме за обезщетения, и то максимални, а не минимални, не 100-200 лева евентуално да кажат за декар или нещо подобно. Искаме максимални обезщетения. И ще съдим държавата“, каза Гюрга Държанова от село Ръжево Конаре.

 

 

Настояваме срещу виновните за това, че е имало забрана да се изстрелват ракети, които да предпазят от градушката, да понесат отговорност, казаха още протестиращите.

„Петдесет и четири минути имат забрана за стрелба да обработват градоносния облак“, каза Гюрга Държанова.

Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова нямахме разрешение за пускане на ракети, потвърди Георги Михайлов, началник на командния пункт на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в село Голям чардак.

 

 

„Изстреляни са 82 ракети, лошото е, че от 19 часа и 18 минути до 20 часа и 12 минути имахме забрана да стреляме и имаше клетка, необработена, от която падна най-голямата градушка. Централният команден пункт в София дава забрана и ние изпълняваме“, каза той.

Очаква се по-късно днес района да посети и земеделския министър проф. Христо Бозуков.

 

 

Повече по темата гледайте във видеото

Репортер: Георги Манев

Източник: БНР