Депутатите не знаят отнели ли са охраната на Гешев, или не

Правна каша след скандали в парламента. Депутатите не знаят отнели ли са охраната на главния прокурор Иван Гешев, или не. Причината е, че заради процедурни хватки не е ясно какво е гласувано и какво не. Отговор за тези въпроси ще може да се даде чак утре.

С процедурни хватки, които породиха  много скандали и обиди в зала, премина гласуването на законопроекта за Националната служба за охрана. Споровете обаче не бяха конкретно по текстовете, които намаляват броя на лицата с охрана от НСО, а заради кворума. 

Партиите на протеста не успяха сами да си подсигурят мнозинство.  От ГЕРБ напуснаха залата, върнаха се само за поименната проверка и отново излязоха  при  гласуването на законопроекта. Така хем официално имаше кворум, хем решенията бяха гласувани от малцинство.

При проверка на кворума стана ясно, че присъства нужният брой депутати. От ГЕРБ обаче решиха да не се включат в самото гласуване. Така дори председателят Ива Митева се обърка дали предложението е прието, или не.

„Г-жо председател, позволявате си в рамките на една минута да вземете две различни решения. Имаше кворум, проверихте го, след това имаше мнозинство, с което предложението се прие, и вие си позволявате да казвате кое кога да приемаме. Ако ви се прибира, прибирайте се”, призова Митева Тошко Йорданов.

 

 

„Последните три месеца, когато вие председателствате и 45-ото и 46-ото Народно събрание рязко се променя парламентарната практика по отношение на вашето тълкуване и на Конституцията, и на правилника”, смята Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Когато сте взели решение и сте го обявили - взимате, обявявате и продължавате нататък със съответната отговорност за думите си”, призова Крум Зарков от БСП.

„В момента, в който г-н Тошко Йорданов излезе, у вас се появи мимолетно обратно тълкуване на казуса и вие решихте да обявите точно противоположното мнение”, смята Хамид Хамид от ДПС.

„Моля ви, не допускайте изказвания на хора, които не присъстват в залата”, каза Арман Бабикян от ИБГНИ.

В крайна сметка въпреки, че не всички бяха съгласни, Митева реши, че решението е прието. Депутатите започнаха разглеждане на законопроекта.

„Да лицата на държавата трябва да имат охрана. Но лицата на държавата са председателят на Народното събрание, президентът и министър-председателят”, посочи Йорданов.

„Кои са лицата на държавата, за съжаление или радост, не ги определяте вие”, добави Маноил Манев от ГЕРБ.

„Не пропускайте Бойко Борисов, който е бивш министър-председател, да се мандахерца с НСО. Или Цвета Караянчева, която я разнасят като продукцията, която е произвеждала”, уточни Тошко Йорданов.

„Как, г-жо председател, допускате подобни изказвания от парламентарната трибуна”, попита Десислава Атанасова.

 

 

В момента, в който ГЕРБ напусна залата, БСП вече бяха в „Позитано” 20, за да решат за мандата. От ДПС пък имаше само един представител и кворумът се оказа непосилна задача. Така заместващата председателя в този момент Росица Кирова се затрудни да реши дали законопроектът е приет.

„Ще си позволя да взема почивка, защото искам да разбера наистина дали предложението минава, или не”, мотивира се Кирова.

И след минута се върна отново. „И така предложението не е прието. Нямаме 121 гласа. Минаваме към следващия законопроект. В режим на гласуване сме”, обяви Кирова.

„Председателят на НС в момента абсолютно не е в час и не знае какво върши. Просто не може да обяви нищо”, каза Йорданов.

Част от депутатите настояха за поименна проверка за кворума. За нея народните представители от ГЕРБ се върнаха, а след това отново напуснаха при гласуването, което обърка още повече ситуацията.

„125 депутати в зала. Подлагам на прегласуване решението”, посочи Кирова.

Този път обаче тя отсече: „Нямаме 121 гласа и предложението не е прието. Прекратявам заседанието”.

„Не, няма да прекратяваш заседанието! Защо го правиш това? Как ще да не е прието. Четете ли го този правилник, или само това, което ви изнася”, попита Виктория Василева от ИТН. 

При спора се намеси и Татяна Дончева от ИБГНИ, която разясни, че законопроектите могат да се приемат само със 121 гласа, но не и с по-малко.