Причина за спора стана приет ли е Законът за НСО

Втори ден на правен хаос и скандали в парламента заради спора приет ли е Законът за НСО, с който се отнема охраната на главния прокурор, или не. Един председателски съвет беше последван от втори, като и днес един срещу друг застанаха и съпартийци.

След няколко гласувания вчера и много скандали депутатите така и не разбраха успели ли са да приемат предложенията за промени в Закона за НСО. Причината - кворум имаше, но в гласуването участваха по-малко от 121 депутати. Затова казусът беше оставен на председателя Ива Митева за днес. И тя обаче се оказа в трудна ситуация - първо реши, че законът не е приет, а после, че е.

Скандал в НС при гласуването на промените в Закона за НСО (ВИДЕО)

След ожесточени словесни сблъсъци снощи, днешното заседание започна с  развръзка на спора или поне така изглеждаше.

„Смятам, че всички гласувания са нищожни”, обяви председателят на Народното събрание. Тоест, законът не е приет. Причината - липса на кворум. За да вземе това решение Ива Митева изслушала записите и разгледала стенограмата. ГЕРБ обаче не се съгласиха.

„Всички знаехте, че колегите от БСП имат Национален съвет и няма да бъдат в залата. Процедурата е следната - да сте мислили”, посочи Тома Биков от ГЕРБ.

„За всички беше ясно, че кворум няма. Дали някой ще ходи на поклонение на Бузлуджа, или в Банкя - това си е негов проблем. Когато Народното събрание работи - то работи”, смята Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

ПАРАГРАФ 22: Депутатите не знаят дали промениха Закона за НСО

В спора се включи и Тошко Йорданов от „Има такъв народ”, който вчера избухна срещу Ива Митева.

„Извинявам се за вчерашната си интонация към председателката, но не и за това, което направих. Продължавам да мисля, че бях прав. Сега, когато се гласува тази точка, ще се види кой подкрепя Бойко Борисов да остане с охрана и кой подкрепя Цвета Караянчева да остане с охрана”, обясни той.

„Вчера допуснахте Тошко Цветанов пак да обиди председателя на парламента, днес пак допускате, този път за заместник-председателя”, призова Хамид Хамид от ДПС.

„Не ви ли е неудобно, че ние тълкуваме как работи Народното събрание. Не виждате ли, че каквото пипнете - не става”, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Престрелки между ИТН и ГЕРБ в Пленарна зала заради Закона за НСО

Татяна Дончева призова Ива Митева да поеме отговорност, за да спре спора. „Ако считате, че са приети законопроектите, подпишете вие този акт и ги пуснете на второ четене. Вие, на вашата съвест”, посочи тя.

„Дайте да спрем тази истерия, защото нещата придобиват много селски характер. Спасете председателката от това, което ѝ се случва. Сложете Татяна Дончева - един спокоен и нормален човек”, настоя Маноил Манев от ГЕРБ. 

Стигна се до нов председателски съвет. И ново решение на Ива Митева - че промените в закона са приети. „Кого искате да накажете с това, че протакате работата по Закона за НСО, който е толкова важен. И това го правите умишлено”, каза още Манев.  

Гешев: Ще се откажа от охраната си, ако това ще реши проблемите на гражданите

„Последното редовно правителство, което имаше тази държава, беше на една тоталитарна партия с две прилежащи патриотични камбанки. Ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че това е мафиотска структура”, заяви Йорданов.

„Г-н Тошко, зад тази партия и тази група стоят над 600 000 български граждани. Искате ли те да ви посрещнат на улицата, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата и ви пазеше полицията. Това ли искате?”, попита председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.