Футболната централа се съобрази с решение на Софийски градски съд

Българският футболен съюз обяви, че ще организира извънреден конгрес на централата на 12 октомври, съобразявайки се с решението на Софийски градски съд, след като по-рано днес СГС отхвърли исковата молба на БФС, която целеше отмяната на този конгрес.

"Въпреки безпрецедентната ситуация в българския футбол, породена от опитите той да бъде дестабилизиран и употребен заради нечии лични интереси, Българският футболен съюз уведомява своите членове, че ще проведе насрочения от Софийски градски съд конгрес на 12.10.2021 г., от 10:00 часа в Зала 1 на НДК, в съответствие със своите правомощия и според Устава на БФС, УЕФА и ФИФА", заявиха от централата днес.

СГС отхвърли жалбата на БФС срещу извънредния конгрес на 12 октомври

Миналата седмица СГС обяви, че БФС трябва да проведе общо събрание на 12 октомври, съобразявайки се с искането на 189 от членовете на организацията, което е повече от 1/3, и по този начин изпълнявайки желанието на кандидат-президента Димитър Бербатов и неговия екип. От БФС се опитаха да осуетят провеждането на извънреден конгрес с искова молба, че въпросните 189 клуба нямат право да свикват общо събрание, но днес тази молба бе отхвърлена.

"Всички членове на БФС с право на глас ще бъдат информирани в срок за процедурите по излъчване на делегати. Легитимното ръководство на БФС призовава всички футболни клубове да проведат събранията си за определяне на делегати свободно и без да се поддават на външни влияния и намеси, в това число – и политически такива. Изразяваме категоричната си готовност да съдействаме на всеки клуб при установяване на директен натиск или вмешателство от лица и комитети с нездрави управленски амбиции.

БФС: Редовният конгрес ще се състои на 18 март 2022

С тези си действия Българският футболен съюз отново подчертава намерението си да осигури спокойствие във футбола ни и да го предпази от опасна безтегловност от позицията си на единствен легитимен и компетентен орган с правомощията да го направи", допълват от БФС.

Настоящото ръководство на БФС остава решено да проведе и редовен конгрес на 18 март следващата година, като тази сутрин датата и поканата за този конгрес бяха вписани в Търговския регистър. По този начин към момента изглежда, че БФС ще проведе два конгреса в рамките на по-малко от половин година.

Източник: БГНЕС