То съдържа вещества, които намаляват възможността за развитие на злокачествени тумори

Символ на плодородие и изобилие, вкусен плод, обичан както от възрастни, така и от деца, и за който отдавна е известно, че съставките му имат изключително положителен ефект върху организма.

Преди векове лекарите съветват да се яде грозде или да се пие сокът му в случай на главоболие, загуба на енергия, загуба на апетит и други признаци на слабост.

Съвременните учени са направили много изследвания и са доказали научно, че твърденията на техните предшественици са верни. Накратко, консумацията на грозде има много предимства:

- стимулира работата на мозъка

- дава енергия

- помага в борбата с депресията

- укрепва имунитета

- укрепва стените на кръвоносните съдове

- намалява вероятността от развитие на рак

- помага за облекчаване на стреса

- нормализира храносмилането

- предотвратява развитието на хронична бъбречна недостатъчност и болест на Алцхаймер

- намалява болката (например в ставите при движение)

Полза за жените

Според главния лекар на австрийския здравен център в Москва "Верба Майер" Ирина Попова, гроздето съдържа вещества, които намаляват възможността за развитие на злокачествени тумори на млечната жлеза и матката. Подходящ е и за бременни жени, защото укрепва имунитета и подобрява работата на храносмилателния тракт.

Полза за мъжете

Според Попова, при мъжете гроздето предотвратява развитие на рак на простатата, има благоприятен ефект върху потентността и върху пикочно-половата система.

Недостатъци

Въпреки изобилието от полезни качества и голямо количество витамини и минерали, не бива да ядем грозде в неограничени количества.

Гроздето съдържа много захар, предупреждава лекарят - в 100 грама цели 15 грама са захар. Това уврежда стените на кръвоносните съдове. Високият гликемичен индекс на плода повишава апетита и може да доведе до наддаване на тегло.

Гроздето съдържа киселина и захар, които имат изключително негативен ефект върху здравето на зъбите. Те са основните причини за кариес. Ако обаче не консумирате килограми грозде и ако изплакнете устата си с чиста вода след консумация на този вкусен плод, нямате причина да се притеснявате за здравето на зъбите повече от обикновено.