В момента тя е 650 лв.

Минималната заплата у нас ще се увеличи. Това обяви днес министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в ефира NOVA. Тя се определя от Министерския съвет. Именно там се обсъждат различни варианти, по които да нарасне. Това обясни министър Донев, но все още не е ясно с колко.

В момента минималната работна заплата е 650 лева. А предложението на синдикатите е тя да нарасне с 17.5 % или до 764лв.  По техни данни всеки пети от работещите или около половин милион души са наети на минимална работна заплата.

Като продавачка в хранителен магазин в Благоевград Мария Александрова взима минимална заплата. Разказва, че напоследък цените на основните продукти растат и възнаграждението ѝ стига за все по-малко месечни покупки.

„Не можем да си позволим нещо по-луксозно или по-скъпо. Лишаваме се от много неща”, сподели тя.   

Гълъб Донев: Ще има увеличение на минималната работна заплата

Част от жителите в столицата също срещат трудности. Като Борислав Василев, който продава стари електроуреди и домашни потреби на улицата, за да припечелва.

„Днес съм застанал тук за 10 лв. Тези пари не стигат. Стигат за един хляб и 2 кисели млека”, разказа мъжът.

Поскъпването на живота налага и увеличаване на доходите, смятат синдикатите. Предложението е минималната заплата да стане поне 50% от средната, тоест 760 лева.

„Иначе влизаме в понятието „работещ беден”. Това го има само в България. Ние можем да си  позволим много по-малко стоки и услуги, отколкото германецът, който работи на минимална работна заплата”, коментира Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Социалният министър Гълъб Донев също подкрепя идеята минималната заплата да се увеличи. Варианти за увеличение вече се обсъждат, но не и в размера, предлаган от синдикатите.        

„Скок от 650 на 760 лева е твърде голям и не е обвързан с другите компоненти, които участват в определянето на минималната работна заплата. Така, че е малко вероятно”, заяви Донев.

Евростат: Над 40% от българите не могат да се отопляват през зимата

Увеличаването на доходите трябва да следва обективни икономически фактори, категорични са от работодателите.

„Ако за държавната администрация е много лесно да се предвидят средства в бюджетите, то бизнесът трябва да изработи тези пари, за да ги даде на своите работници”, обясни Мария Минчева от БСК.

А в следващите две години постепенно ще се увеличат и подпомагането на  хората, живеещи под линията на бедност.