Тя приветства реформите, които осъществява страната

"Истина е, че бъдещето на Северна Македония е в ЕС и искаме да бъдете до нас. Европейската комисия и аз самата стоим зад това, че вие постигнахте изключителен напредък и искам да бъда ясна, че сега ЕС трябва да изпълни обещаното", това заяви на съвместна пресконференция в Скопие с премиера Зоран Заев председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен изрази пълна подкрепа за официалното отваряне на присъединителни преговори със страната възможно най-скоро.

"Изцяло подкрепям официалното отваряне на присъединителни преговори със Северна Македония и с Албания възможно най-скоро, колкото се може по-бързо. Не губете вяра, извървяхте такъв път, постигнахте голям напредък. Имате подкрепа от много приятели в ЕС и нека да работим усилено за провеждането на тази първа конференция, това ще бъде нашата обща цел", заяви председателката на Европейската комисия.

Председателят на ЕК: Съюзът се бори успешно с най-голямата криза от десетилетия (ВИДЕО)

Тя приветства реформите, които осъществява страната, особено в областта на върховенството на закона и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, посочвайки, че е важно този напредък да продължи.

Фон дер Лайен изтъкна, че ЕС и Република Северна Македония сега обединяват сили. Тя поздрави Северна Македония, че стана първата страна в региона, която се присъедини към ковид сертификата на ЕС.

Източник: DarikNews