Служители от над 80 фирми излязоха на протести в страната и в София

Фирми за пътно строителство излязоха на втори национален протест днес. Причината - още не са получени пари за извършени ремонти, въпреки преговорите с властта.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Служители от над 80 фирми излязоха на протести в страната и в София. Блокирани бяха ключови кръстовища в 29 града. Служителите настояват да получат заплатите си за извършени ремонти на пътищата. А по думите им парите вече се забавят 5-и месец. По различни оценки става дума за между 800 милиона и 1 милиард лева. Другото, което искат фирмите, е да се възстановят плановите ремонти. Заради възникналото недоволство държавата създаде работна група в търсене на решение и излизане от казуса. Именно затова управляващите се изненадаха от днешния протест.

Работна група ще решава проблемите на строителния бранш

А днес стана ясно, че от МРРб предлагат да се прекратят договорите и да се подпишат анекси с фирмите, за да може да се осигури поне зимното почистване.

Точно в 16 часа следобед облечени в жълти жилетки и с тъпани, десетки пътни работници блокираха за кратко столичния булевард „Дондуков”.Емил Димитров е дошъл на жълтите павета от Брезник, за да напомни на управляващите, че вече трети месец е без заплата.

„Някъде около 3 хиляди лева. Взимаме заеми от приятели. Ситуацията е плачевна”, сподели той. Такава е ситуацията и за колегите му от Велико Търново.Там близо 150 работници блокираха пътя към Прохода на републиката и Шипка. В Бургас недоволните служители затвориха едната лента на пътя от морския град към магистрала "Тракия".

Камара "Пътища" с декларация до президента

От браншовата камата настояват поне 50% от дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината. Властта вече има свое предложение.

„Плановите ремонти да се възобновят от края на април следващата година, когато ще има подновени договори. Най-спешно - това е зимното почистване”, обясни регионалният министър Виолета Комитова.

„Вариант, който за тях може би е удовлетворителен, но за нас не е”, отвърна председателят на браншовата камара „Пътища” Стефан Чайков. Пари за пътния бранш ще има – увери заместник-министърът на правосъдието Иван Семерджиев.

 

 

 „Съгласно уговореното в договорите, не могат да очакват плащания до 31 декември повече, защото плащанията са уговорени в бюджета на АПИ за този тип дейности, а той е изчерпан към края на март. Фирмите ще ги получат, но на друго основание и след спазване на юридическите процедури за това”, каза той.

Окончателното становище на работната група се очаква утре.