РЗИ проверява лекар за издаване на фалшиви сертификати

„В епидимиологията нещата не могат и не трябва да се смятат на дневна база. За изминалите четири месеца процентът на починалите ваксинирани срещу коронавирус е 0,77% или 1 на 160 души”. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на „Здравей,България”.

„Надявам се да нямаме по 10 хиляди положителни проби дневно. Математиците винаги са познавали и много ни помагат, но се надявам това да не се случи”, каза той.

Десетки сигнали за фалшиви ваксинационни сертификати подадени към прокуратурата

Специалистът добави, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок. „Вече само България и Румъния са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и, ако останем така, има големи рискове”, каза Кунчев.

„Ако бяхме стигнали 70% ваксинирани, нямаше да има мерки. Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки обаче, цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи”, добави Кунчев.

За фалшивите ваксинационни сертификати

„Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Такава практика има. Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки случай с фалшив сертификат ще се обясни в съда именно с това нещо”, каза Кунчев.

Д-р Аспарух Илиев: Високият процент на заразените ваксинирани е заради купени сертификати

Главният държавен инспектор съобщи, че тече проверка на лекар, който прави много имунизации на хора от различни краища на страната. От РЗИ казват, че в списъка му има хора от Благоевград, Несебър и Елхово. Подозренията са, че въпросният медик издава фалшиви ваксинационни сертификати. 

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.