Името му фигурира в Досиетата "Пандора"

ДАНС извика Делян Пеевски на разпит. Бизнесменът и бивш депутат от ДПС беше посочен преди ден заради разкритията по Досиетата „Пандора”. Предполага се, че именно информацията по разследването за свързани с него офшорни фирми е причина са бъде извикан за обяснения.

Пеевски не се беше появявал дълго време в публичното пространство. Това породи и най-различни версии и догадки къде всъщност се намира. При идването си в ДАНС днес бизнесменът беше видимо отслабнал.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Минути преди 13 часа на обяд Делян Пеевски влезе в сградата на ДАНС.

Без да потвърдят или отрекат официално, от ДАНС съобщиха, че поводът най-вероятно е международното разследване „Пандора". Според документите Делян Пеевски е директор на офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Притежавал и още една на Сейшелите, чийто капитал бил едва 100 хил. долара.

"Бях повикан от ДАНС и се отзовах веднага. Тепърва ще стават ясни нещата за много хора”, каза Пеевски пред журналисти на влизане в сградата. След близо час в Агенцията, бившият депутат я напусна без коментар. Единственото, което каза пред медиите, беше, че има време да му бъдат задавани въпроси и да им отговаря.

В позиция до медиите вчера, Пеевски написа, че трите фирми, посочени в досиетата „Пандора”, били дъщерни дружества на негова компания, която той надлежно бил отбелязал в декларациите си пред Антикорупционната комисия. От структурата обаче поискаха допълнителни данни и ще ги сравнят с документите, подадени от Пеевски по времето на депутатските му мандати.

АФЕРАТА "ПАНДОРА": Няколко институции проверяват българската следа в скандала (ОБЗОР)

Ексдепутатът не уточни кога и по какъв повод медиите ще могат да зададат въпросите си към него. Не стана ясно и кога и по какъв повод ще бъдат публичните му изяви.

Днес от сайта bird.bg изнесоха нова информация, свързана с майка му – Ирена Кръстева. Според тяхно разследване през 2009 г. тя е придобила 2 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови. Сделката е осъществена с помощта на швейцарска банка, пишат от bird.bg и добавят, че няма данни колко пари е имало в сметките на компаниите и дали са реализирани сделки с тях.

Пеевски за „Пандора”: Декларирал съм цялото си имущество в съответствие със закона

По неофициална информация утре ще стане ясно името на втория българин от Досиетата „Пандора”, притежател на офшорни компании.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.