Десните партии се представиха сравнително слабо на местните избори в Италия

Внучката на италианския диктатор Бенито Мусолини изглежда ще спечели най-много гласове на общинските избори в Рим.

Според почти финалното преброяване днес, Ракел Мусолини от крайнодясната партия Братя на Италия (Fratelli d'Italia) е най-популярният кандидат. 47-годишната Ракел е получила повече от 8 200 гласа, след като бюлетините са преброени в повече от 97% от избирателните секции в италианската столица.

Г-жа Мусолини, която ще изкара втория си мандат като градски съветник, настоя, че фамилията ѝ няма нищо общо с популярността ѝ.

„Личността е по-важна от фамилията, колкото и голям отпечатък да е оставила тя“, каза тя пред "Ла Република".

Покойният баща на Ракел, Романо, е джаз пианист и четвърто дете на фашисткия диктатор. Нейната полусестра Алесандра - друга внучка на Мусолини - беше член на Европейския парламент между 2014 и 2019 г.

Десните партии се представиха сравнително слабо на местните избори в Италия, като загубиха кметските надпревари в ключови градове като Милано, Неапол и Болоня. Но в Рим по-късно този месец е насрочен балотаж между десния кандидат Енрико Микети и бившия лявоцентристки финансов министър Роберто Гуалтиери.

С оттеглянето на сегашния кмет Виргиния Раги от Движение 5 звезди (M5S), проучванията на общественото мнение показват, че Гуалтиери е фаворитът за победа след две седмици.

Източник: БГНЕС