Физалията не може плува самостоятелно и често бива изхвърлена на брега след силни бури

Отровни португалски галери са забелязани край бреговете на графство Корнуол във Великобритания, съобщава „Daily Mirror“.

Посетителка на плажа Сенън споделя, че преди да си тръгне, забелязала на пясъка виолетова медуза. На следващия ден доброволци от Корнуол, които се грижат за чистотата на плажовете, публикували съобщение, че във Великобритания се е върнала отровната физалия, позната още като португалска галера (Physalia physalis).

Могат ли комарите да ни заразят с опасни болести (ВИДЕО)

Физалията е морско безгръбначно. В действителност това е сифонофора – колония от четири типа миниатюрни, силно изменени индивиди, представляващи специализирани полипи и медузоиди, всеки от които изпълнява някаква функция като част от тялото.

На външен вид представлява грозд от „пипала“, провесени от пълен с газ тъмносин орган (плавателен мехур), който се издига на около 20 см над морската повърхност. Той служи за придвижване на безгръбначното. Дължината на тези същества достига до 4 метра, а на пипалата им – до 50 метра. В пипалата има спираловидни капсули с отрова, която предизвиква парализа.

Тъй като физалията не може плува самостоятелно, тя често бива изхвърлена на брега след силни бури, предупреждават експерти от Фонда за дивата природа. Тези същества са рядко срещани във Великобритания и може да се видят понякога на сушата в периода септември – декември след силни западни ветрове.

Учени извлякоха най-старата ДНК от зъби на сибирски мамут

Физалията е опасна за човека и съдържащата се в нея отрова не губи силата си след смъртта на организма. Затова експертите препоръчват хората да не докосват медузите, дори те да са мъртви.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС