Установеното мазно петно се е разнесло

Откриха замърсяване и петно във водата около кораба „Vera Su“ край Камен Бряг. Проверка е установила и миризма от нефтопродукти. След изследване се оказа, че концентрацията на азотни съединения във водата около кораба е трикратно завишена. Заради лошото време не може да се направи нова инспекция на борда.

Има изтичане на петролни продукти в района на "Вера Су"

За замърсяването, забелязано от екип на Министерството на околната среда, незабавно е уведомена агенция „Морска администрация”. „Има някакво малко петно, което е било забелязано снощи. Днес няма никакви петна, никакви миризми”, обясни директорът на „Морска администрация” - Варна кап. Валентин Енчев.

Според „Морска администрация” причините са свързани с бурното море в района. „Един кораб, който е осемдесет и няколко метра, винаги може да произведе някакво петно в резултат на такова мощно въздействие на вълните. Трябва да бъдем реалисти, че такова нещо ще има. Надяваме се да са такива малки петна, които се изпаряват за няколко часа”, добави кап. Енчев.

Според взетите проби от водата обаче около кораба има три пъти по-силна концентрация от вече разтварящия се в трюмовете карбамид. Констатирана е и миризма от нефтопродукти.

ОБРАТ: „Вера Су” все още не е обявен за потънал

Все още няма яснота дали подобряване на времето би позволило да се направи опит за разтоварване на азотния тор. Опасността товарът да остане в трюмовете е реална. „Естествено, че има опасност. Каквото е можело, преди разваляне на времето да се направи в малките промеждутъци, то е направено”, обясни директорът на „Морска администрация” - Варна.  

На този етап все още няма яснота около статута на плавателния съд. „Изчакваме позициите на всички страни. Собственикът на кораба планира някакви действия по изоставяне или неизоставяне на плавателния съд, да не ги квалифицирам, защото нищо категорично не е извършено към момента. Застрахователите също участват в процеса и са въвлечени. Докато тези техни отношения не бъдат разрешени - действаме по нашия план”, заяви кап. Енчев.

За изпълнението на плана се изчакват по-добри метеорологични условия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА