Според медика у нас има "море от ваксини"

"Трябва да има интервал от 7 до 10 дни между поставянето на коронавирусна и противогрипна ваксина. Не съветвам да се поставят в един ден". Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в ефира на предаването "Твоят ден".

Според медика няма опасност България да изпита недостиг на ваксини, защото разполга с "море" от такива препарати.

По думите му, въпреки техническите проблеми със системата за сертификатите, се справят с обработката на документите. А относно степента на имунизация сред здравните работници д-р Брънзалов няма притеснения.

Д-р Брънзалов: Противоречивите мнения за COVID-19 са причината за ниския процент имунизирани

"Във всички случаи има неваксирани колеги, а и такива, които няма да имат възможност да си извадят сертификат. Никой обаче не е спрял да идва на работа. 70% са ваксинирани, а 20% - преболедували. Ако цялото общество достигне този процент, няма да имаме никакъв проблем с коронавируса", смята зам.-председателят на БЛС.

Общопрактикуващите лекари все още не са получили противогрипни ваксини. По думите на зам.- председателя на Българския лекарски съюз ваксините е трябвало да бъдат в кабинетите им преди 2 дни.

Имунизацията срещу грип ще бъде безплатна за пациенти над 65-годишна възраст. Чакат се 230 хиляди дози за личните лекари, а  осигурени в аптеките са 160 хиляди.

„Трябваше да ни ги донесат на 20-ти октомври. В аптечната мрежа има противогрипни ваксини, а при нас не са доставени. Има желаещи да се ваксинират и ние вече сме започнали да изготвяме съответните списъци”, заяви Брънзалов.

Повече по темата вижте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.