Над 234 000 души са били инжектирани с бустер ваксина само за един ден в четвъртък

Третата бустер доза на ваксината срещу COVID-19 за милиони британци може да бъде изтеглена по-напред от необходимите 6 месеца след втората в опит на министрите да съживят ваксинационната програма и да избегнат налагане на ограничения.

Над 234 000 души са били инжектирани с бустер ваксина само за един ден в четвъртък, което е рекорд, показва националната  статистика. Общо броят на британците с трета доза достигна 4,7 милиона.

Правителството обаче отчита, че този процес трябва да се насърчи и ускори и до момента отказва да върне старите ограничения за обуздаване на пандемията на фона на също рекордния брой заразявания през последното денонощие от над 52 000.

Ето защо властите започнаха активна кампания за насърчаване на възрастовата група от 12 до 17 години да се ваксинира, както и за съкращаване на периода от 6 месеца на 5 месеца преди поставяне на бустер ваксина.

За пръв път от юли: Над 50 000 новозаразени с COVID-19 за ден на Острова

Бустер дозите са на разположение за хората над 50 години след вече получени две дози, а също за здравните работни на първа линия, обитателите на старчески домове и всички, чието здраве е изложено на голям риск.

Правителството е обвинявано напоследък в забавяне на ваксинационната програма.

Изпълнителният директор на Националното здравеопазване в Англия Алисън Притчард заяви тази сутрин за BBC, че няма забавяне в изпращането на повиквателните за трета доза и че проблемът е в хората, които не бързат да се ваксинират.

От Асоциацията за национална грижа обаче изнесоха данни, че никой не е контактувал с уязвимите обитатели на много домове за социални грижи.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР