Ще има ли последствия за актьора?

Актьорът Алек Болдуин стреля с реквизитен пистолет по време на снимки и уби оператора Халина Хътчинс, а режисьорът Джел Соуз е ранен. Инцидентът се случва на снимачаната площадка на уестърна "Rust". Каква може да е причината за подобни инциденти? Темата в студиото на "Социална мрежа" коментираха кинокритикът Зузи Аспарухова и Светозар Христов, специалист по пиротехника и оръжие. 

По думите на Христов е възможно да е изхвръкнала част от оръжието или патрона.

Алек Болдуин уби оператор и рани режисьор по време на снимки (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Обикновено, ако изхвърчи нещо от патрона, това са мънични ламаринки, които не могат да убият човек. Изключвам възможността да е боен патрон, защото в реквизитно оръжие не може да се вкарва такъв, има щифт. Изключва се зла умисъл. Може да се е пръснал самия край на оръжието заради умора на материала или по-силен патрон", предположи той.

Специалистът обясни, че начинът за обезопасяване у нас е като на цевта се завиват втулки, които да намалят обема на отвора й и така се получава по-голямо налягане.

"В случая с Болдуин тази втулка по невнимание може да не е завита докрай и да изхвърчи. На терена на български филм се е случвало, но не е имало пострадали. Оръжието винаги е на определен ъгъл встрани от екипа - никога не е фронтално. Недоумявам как е станало", заяви Христов. 

Според Аспарухова случаят с Болдуин напомня на смъртта на актьора Брандън Лий, който бива застрелян на снимачната площадка на "Гарванът".

Звезди за инцидента с Алек Болдуин: Най-големият кошмар на актьора

И двамата експерти не смятат, че холивудската звезда ще бъде съден за убийство.

Актьорът Деян Ангелов обясни, че има инструктаж, който се провежда преди снимки за това как да се работи с оръжията на терен. "Преди финалните сцени се репетира с гумени оръжия. Има демонстрация от страна на оръжейния департамент, тяхна е отговорността, защото не знаеш какво ще се случи след първата гилза", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.