Тестът за техния брой няма да се признава за издаване на сертификат

Срокът на сертификатите за преболедувалите COVID-19 се удължава, но остава проблемът пред хората, които са преминали през вируса, без да се изследват в лаборатория. От здравното министерство остават категорични, че тестът за антитела няма да се признава за издаване на зелен сертификат.

Голяма част от хората, които отказват ваксинация срещу COVID-19 са преболедувалите, сред тях, оказа се, има и лекари.

Ако сегашните мерки не дадат резултат: Възможен е и локдаун (ОБЗОР)

„След като сме имунизирани, защо да се ваксинираме. Пожар гаси ли се с бензин. С цялото си уважение към колегите, които излизат по телевизията и които не са прегледали един болен с коронавирусна инфекция. Анализират какви били антителата, че едните били срещу целия вирус, другите срещу поливинката - глупости. Да седнат да си прочетат буквара още от 80-та година”, казва началника на клиниката по вътрешни болести в „Пирогов” доц. Петър Атанасов.

Вирусолозите обаче категорично защитават друга позиция.

„След 81-ва година науката е 40 години по-знаеща и това, което се знае е, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция избледняват бързо”, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб.

Проф. Радка Аргирова също  смята, че тестовете за антитела не са гарант за защита.

„Може да са гаранция, че сте получили антигена и имате антитела, но дали те ще ви защитават не е ясно”, казва тя.

ЗА 2 ДНИ: Над 40 хиляди души са се ваксинирали у нас

Подобно обяснение дава и д-р Аспарух Илиев от университета в Берн.

„Двама души с еднакво количество на антителата според теста, за съжаление, демонстрират голяма разлика в качеството на антителата за потискане на инфекцията. Въпреки че концентрацията е еднаква, в едното тяло антителата са по-качествени и действат по-ефективно, в другото тяло са по-слаби и действат по-неефективно”, обяснява той.

Все пак някои държави издават сертификати на нерегистрирани болни на база тестове  за антитела, но само за вътрешно ползване. Такива са Швейцария и Австрия. Документите са валидни само 90 дни.