По думите му трябва да се намери методика антителата да влязат в сертификата

"Има една огромна разлика между болните от COVID и онкоболните – част от тях можем да констатираме, да се опитаме да ги лекуваме, да ги забавим, някои ще излекуваме, някои не можем. Една значителна част от COVID болните можем да спасим със съвременните средства, които имаме – ваксините. Едното е непредотвратима смъртност, а другото – предотвратима. Който говори за такива неща, си няма хал хабер и е крайно безотговорен. На дневна база 1,5-2 пъти повече хора умират от COVID-19, отколкото от злокачествени заболявания". Това заяви д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването в предаването "Твоят ден".

Той коментира, че щом се позволява човек да вземе сертификат след първа доза, може да се помисли и за включване на антителата в него. И призова да се намери методика да се получава сертификат при определен брой антитела.

По думите му хората не са убедени, че трябва да се ваксинират, а го правят по принуда. 

"Сертификатът е нещо полезно, хубаво е, че се въведе. Начинът, по който стана обаче не беше - трябва да бъде с обмисляне и време за подготовка", заяви той.

Според него фокусирането върху преболедувалите е прекалено.

"При поставяне на ваксина не се получава имунитет на следващия ден. При двудозовите това се случва две седмици след втората доза, а при еднодозовите - след един месец. Зеленият сертификат след първа доза е политическо решение, за да не се хвърлят хората само на еднодозовата ваксина", сподели медикът.

Д-р Констатинов смята, че трябва да гледаме колко хора умират, колко са в интензивното и децата в училище ли са.

"Учениците трябва да бъдат тествани с щадящи тестове или да не бъдат тествани, защото тежките последици и смъртността при тях са много ниски. Вместо да се фокусираме върху ваксинацията на учители и родители, се фокусираме върху изследването на децата", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.