Коментират Александър Карагеоргиев, Валентин Стоилов и Радослав Стоянов

Новият бисексуален Супермен няма да повлияе на ориентацията на децата. Около това мнение се обединиха гостите в предаването „Социална мрежа”.

Журналистът Александър Карагеоргиев, психологът Валентин Стоилов и Радослав Стоянов от Български Хелзински комитет коментираха как би се приел в обществото новият бисексуален герой.

Новият Супермен е бисексуален (СНИМКИ)

„Супермен е символът на комиксите, символ на надеждата. Въплъщава в себе си мъжеството. Сега виждаме неговия син, който се опитва да отговори на търсенето на едно ново поколение. Усеща се силното влияние на поколението Z, което има своите каузи. Авторите целят да привлекат именно тази млада аудитория- с новия бисексуален Супермен, към герой, който изглежда малко остарял”, коментира журналистът Александър Карагеоргиев.

Очаквано негативните коментари не закъсняха. Това оказва се, обаче съвсем не е първият супергерой, член на ЛГБТ общността.

„Преди десетилетия феновете станаха свидетели на еднополова сватба в X man. Тогава също имаше реакции, но не в такъв размер”, обясни още Карагеоргиев, като допълни, че острата реакция на феновете е срещу масовото политизиране на цялата развлекателна индустрия.

Психологът Валентин Стоилов е категоричен, че новият бисексуален супергерой няма да повлияе на ориентацията на децата.

„Погрешна е идеята, че ако едно дете наблюдава не особено приети отношения, това ще го направи хомосексуален. Важно е да влезем в кожата да тези хора, които не са особено добре представени- като хомосексуалистите и чернокожите”, допълни той.

Радослав Стоянов от Български Хелзински комитет коментира, че през годините със сигурност е имало ощетени фенове, които не са разпознавали представения им в комиксите свят като техен.

„Изкуството представя отражение на света, то може да бъде модифицирано, но отразява реални човешки образи и истории. Когато ти не виждаш някакъв позитивен образ от групата, към която ти принадлежиш, това е ясен знак, че ти не си добре дошъл в това общество”, обясни Стоянов и допълни, че класическите произведения не могат да бъдат променени, но могат да бъдат интерпретирани, създавайки нови такива на база на стари мотиви.

Въпреки нестихващите спорове около темата, едно е сигурно- ще виждаме все повече различни супергерои, отразяващи света, в който живеем.

„Комиксовият свят ще спечели от тези нововъведения. Те отговарят единствено на търсенето”, добави Александър Карагеоргиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.