Вероятно ще има нужда от пренасочване на пациенти в други области в страната, допълни той

В София са необходими още 70 легла за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 и е възможно да се командирова персонал от болници от други градове в столичните болници. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров преди среща с директори на столични лечебни заведения.

По думите му в София все още има свободни интензивни легла, няма недостиг и на легла за неинтензивно лечение.

"С директорите искаме да уточни какъв капацитет имат за още легла, както и има ли вариант за командироване на екипи от малки болници в големите. Недостиг на медици има навсякъде, а и вероятно ще има нужда от пренасочване на пациенти за лечение в други области в страната", допълни Петров.

Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители - също със зелен сертификат

"Анестезиолози никога не е имало достатъчно, каза още Петров. Колегите ще стават все по-натоварени и търсим начин да се оптимизират нещата", добави той.

В отговор на въпрос дали лекарите от малките болници имат опит в лечението на коронавирусната инфекция Петров увери, че имат.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА