200 000 бракувани ваксини ще бъдат унищожени

"Към днешна дата България разполага със 7,2 милиона дози от всички ваксини. Не виждам причина да не стигнат, но ако това се случи, има възможност да се поръчат още", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ. 

Той добави, че вече се поставят 20 000 дози на дневна база, което е добър знак.

"Има ваксини с изтекъл срок на годност - това са 200 000 дози, които не са усвоени, а бракувани и ще бъдат унищожени. Какви са финансовите загуби ще бъде изчислено по-късно", информира специалистът.

Той съобщи още, че страната ни е дарила 550 000 дози ваксини, а 100 000 са били препродадени.

Относно безопасността на ваксините, Кирилов информира, че се получават ежемесечни доклади по този въпрос и потвърди, че са правени много клинични проучвания преди препаратите да се пуснат в употреба.

"Стандартна процедура е срокът на годността да се променя, тъй като и данните се променят. Касае се за промяна в срока на годност от 6 на 9 месеца на ваксината на Pfizer от страна на Европейската агенция по лекарствата", каза още той в коментар на твърдението, че у нас се използват ваксини с изтекъл срок. Той добави, че в момента се поставят дози от флакон, на който пише срок на годност 6 месеца, но те реално вече са ефективни до декември.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.