Колекцията била изнесена от британски дипломат

Руски имперски бижута, изнесени тайно по време на революцията от 1917 г., ще се продават на търг следващата седмица в Женева. Бижутата, сред които голяма овална брошка със сапфир и диамант и обеци, са били на великата княгиня Мария Павловна - леля на последния руски император Николай Втори.

Британка откри случайно в дома си диамант за 3 млн. долара

Наддаването за тях, заедно с редки диаманти, ще се проведе от аукционната къща „Сотбис” на 10 ноември. Колекцията била изнесена от Лондон от британски дипломат, за да я опази след идването на власт на болшевиките. Самата Мария Павловна бяга от революцията и умира във Франция през 1920 г.

„Бижутата са принадлежали на Великата княгиня Мария Павловна, която е била кралицата на светския живот в Санкт Петербург. Тя е била съпруга на великия княз Владимир, син на Александър Втори и е имала фантастична колекция от бижута, тя е обичала бижутата. След революцията тя е една от последните жени, избягала от Русия, през 1919 г. Преди това, през 1917, тя дава бижутата на приятел, британски дипломат, господин Албърт Хенри Стопфорд”, обясни водещият експерт по бижута в „Сотбис” Оливие Вагнер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.