Жената споделя, че обичала да пазарува от битака

Докато сортирала боклуци у дома, една жена случайно се натъкнала на диамант на стойност 2,7 милиона долара. 34-каратовият скъпоценен камък ще бъде продаден на търг в Лондон, съобщи Би Би Си. Жителка на графство Нортъмбърленд почиствала дома си, когато се натъкнала на лъскав кръгъл камък с размер на монета. Тя го обърка с елементарно нескъпоценно бижу и едва не изхвърлила находката. По съвет на съседка обаче жената, която предпочите да остане анонимна, решила да занесе „нещото“ при бижутера заедно с други неща, натрупани през годините на обикаляне по битпазари.

Продадоха 101-каратов диамант за рекордна сума (СНИМКА)

„Една жена дойде при нас с чанта с бижута, имаше някаква работа в града и реши да се отбие при нас пътьом“, спомня си Марк Лейн, служител на Featonby's Auctioneers. „Това беше доста голям камък, по-голям от монета от паунд, в началото си помислих, че е кубичен цирконий, близнак на синтетичния диамант. Изпратихме го на нашите партньори в Лондон, след което беше сертифициран от експерти в Антверпен, които потвърдиха, че е 34 каратов диамант.“

Измерването в карати е свързано с теглото на камъка: по-тежките диаманти имат по-висока стойност. Аукционерът Марк Лейн казва, че оценката на скъпоценния камък е била шок за него. Според него това е най-скъпият диамант, който някога е държал в ръцете си. "Цвят, чистота, размер... да намерите 34 каратов диамант е нещо необичайно", добави той.

Продадоха пръстена с най-големия диамант в Австралия (СНИМКИ)

Според експерта собственичката на диаманта не помни откъде идва този камък. "Тя често ходела на битпазари и купувала всякакви боклуци. Никога не си е и поисляла, че може да е диамант", казва Марк Лейн. Скъпоценният камък ще бъде продаден на търг на 30 ноември в Лондон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС