До понеделник родителите трябва да решат дали децата им се връщат на училище

Родителите с краен срок да решат дали децата им да се тестват в училище. От образователното министерство показаха и как изглежда декларацията за съгласие. А с нова заповед министър Николай Денков даде насоки за възстановяването на учебния процес.

Най-късно до 12.00 ч. на 8 ноември родителите на ученици от 1 до 4 клас трябва да отговорят, искат ли децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Те трябва да декларират и че ще се погрижат 30 минути преди изследването детето им да не е приемало храна и течности. Съгласие за тестване е нужно от поне 50% от родителите на деца в една паралелка, за да бъде присъствен учебният процес.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как ще се тестват децата в училище (ВИДЕО)

Тестовете ще се правят в класната стая на децата от медицинското лице в училището, учителите или непедагогическия персонал - всички те трябва да имат сертификат за ваксина, преболедуване или отрицателен тест. Ще получават и допълнително възнаграждение за работата си. В тестването могат да се включат още и родители, и доброволци от БЧК.

Обратно в класните стаи: Ще сработи ли тестването на учениците

Отново в срок до 8 ноември родителите могат да приложат документ, че детето им е преболедувало COVID-19 в последната година и тогава то няма да се тества. Отделна декларация попълват настойниците на деца със специални образователни потребности. Те се подписват, че ще правят теста в домашни условия и ще го предоставят на училището.

Декларацията: 

Декларация за деца със СОП: 

​Отделна е декларацията за ученици със СОП. В нея родителите декларират, че се ангажират да водят детето си за присъствено обучение в училище само след отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен в дните, определени за тестване на останалите ученици, а използвания тест ще предадат в училище.

На този фон министърът на образованието и науката акад. Николай Денков изпрати писмо до началниците на Регионалните управления на образованието за организацията на дейностите по възстановяване на образователния процес за учениците от I до IV клас при заболяемост над 500 на 100 000 души, съобщават от МОН.

Как се правят двата щадящи теста вижте във видеото горе.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.