Коментар на Мая Зафирова, Пламена Николова и Петър Велков

Тестване в училище два пъти седмично за присъствени учебни часове. Вчера беше направена демонстрация как ще се прави изследването. Първият тест включва торбичка, в която децата трябва да поставят слюнка. А с тампон учителят взима от нея, размесва я с реактив и поставя няколко капки в плочката. Вторият тест е сходен, но вместо торбичка, слюнка се поставя във фунийка. След тестването децата ще трябва сами да почистят чина си.

Директорът на 140 СУ „Иван Богоров” в София определи практиката за тестването като добра, тъй като ще позволи на децата да се върнат в класните стаи. По думите ѝ обаче начинът, по който се прави самият тест, изисква повече време от указания половин час. Ще е нужен и екип от двама души в клас. „Ще намерим тези хора, ще поканим и родители, ако трябва. На този етап колегите учители са „за” тестовете”, уточни тя.

Пламена Николова от Националната мрежа за децата обясни, че е имало и вариант за тестване с близалки. Отчетени обаче били притесненията на родителите относно реактива, който докосва вътрешността на устата.

Тя коментира и процеса по изследване с избраните тестове: „Трябва да се измери и по този начин - по-добре ли е децата да стоят три, четири или незнайно колко седмици у дома, или е по-добре да жертваме един час или половин два пъти седмично, за да са в училище. Това е много по-добре, сутрин не по-малко стрес причинява, ако няма ток, ако Teams не се включи, ако не се чува”, категорична е Николова.

Зафирова коментира резултати от проведена анкета в 140-о училище, според които над 65% родителите са „за” децата да бъдат тествани в училище и да се върнат в клас.

Учителят и математик Петър Велков коментира, че тестването е превантивна мярка. При високата заболеваемост, особено в София, той смята, че тя няма да проработи.

„Пред нея има много предизвикателства. Не е моментът сега. За да се случи тя има сложен организационен процес. Сега е важно да се вземат твърди мерки в обществото, децата да останат още две седмици у дома, в които да разиграем системата и сценариите при тези мерки, които са изключително важни”, добави той.

Според него в момента страната се намира в плато, но с много високи нива. По думите му то много бързо може да се превърне в „блато”. „При тази висока заболеваемост ще хващаме изключително често позитивни случаи. Така ще се накъса още повече учебният процес”, смята Велков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.