Лечебните заведения продължават да са на ръба

Болниците продължават да са на ръба заради пика на пандемията от коронавирус, а в „Света Анна” и трите етажа, отделени за болни с COVID-19, са почти винаги пълни изцяло. Подобно е положението и в останалите лечебни заведения. На места, правят и списъци с чакащи за прием.

„В момента, по заповед на министъра, ние би трябвало да имаме по 30 болни на етаж, а те са по 34. Вчера бяха 37 на моя етаж. Защото дори да спрат линейките да идват до нашето лечебно заведение, много хора идват, докарани от техни близки”, каза проф. Рада Прокопова, нач. Клиника в УМБАЛ "Света Анна".

От болницата признават, че огромният брой от тежките случаи все още са неваксинирани.

„Досега един ваксиниран пациент е починал. Всички останали сме успели да ги спасим”, каза Прокопова.

Мъж с COVID-19 скочи от терасата на реанимацията в Благоевград

А според здравните специалисти, високият брой смъртни случаи се дължи на завишения брой заболеваемост в страната.

„Пикът на смъртността следва пика на голямата заболеваемост. Сега берем плодовете на тези няколко седмици, в които имахме нарастващ брой случаи. Когато си на първо място по смъртност в света, трябва да има брутални мерки, ако се цени човешкият живот. Ако не го цениш, не трябва да правиш нищо. Или не правим нищо и жънем тези рекорди, или като общество се хващаме за ръце и минаваме заедно през това”, каза  проф. Георги Момеков от МУ-София.

По темата дали антителата са достатъчни за зелен сертификат, учените остават на двата полюса:

„Наистина има много хора, които са изкарали болестта на крак и имат антитела. Протекцията при ваксинираните обаче е много по-висока, отколкото при тези, които са изкарали вируса”, обясни Момеков.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.